Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Петър Андронов: До дни банките прилагат мораториум за кредитите

Кризисните мерки за редовните заемополучатели предвиждат два варианта, с некоректните платци ще договаряме, съобщи председателят на банковата асоциация

Петър Андронов:  До дни банките прилагат мораториум за кредитите

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За коректните платци, затруднени от кризата, породена от епидемията с COVID-19 ще има мораториум върху плащанията на заеми в следващите дни, съобщи по bTV Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ.

Още по темата

Варианти според възможностите на клиентите

„Банките досега имаха ясна регулаторна рамка. Над 90% са изрядните кредитополучатели. Останалите са кредитополучатели, които не са обслужвали кредитите си редовно. Сега се появи една нова категория клиенти - платци, които са редовни, но сега имат затруднения. Към новата група наши клиенти ние имаме рамка и предложение как да работим. Бихме им предложили отсрочване на плащанията на лихви и главници, ако не могат да си позволят да платят нито едното, нито другото,  потвърди банкерът.

Той съобщи, че е предвиден вариант за тези, които искат да плащат само лихви, ткато акцентът ще бъде върху редовни длъжници, които имат просрочия до 30 дни.

Що се отнася до некоректните платци Андронов поясни, че с тях ще се работи както досега – ще се търсят решения и  различни варианти по плана за погасяване с допълнителни обезпечения. Целта според него е да не се затрудняват и банките в периода на мораториума с отсрочване на заеми.

Петър Андронов уточни, че не може да каже за какъв период ще се прилагат извънредните мерки, защото това ще е решение на централната банка, което още не е обявено.

Преструктуриране на заемите

„Ние сме направили нашето предложение така че да помогнем на хората от една страна и от друга да не се засегнат банките. Става въпрос за една отсрочка от няколко месеца, която ще се прибави към срока на съществуващия вече кредит“, коментира председателят на банковата асоциация.

По думите му няма значение дали клиентът, изпаднал в затруднение заради кризата, е фирма или частно лице с потребителски кредит, защото ще се търси най-доброто решение. „В наш интерес е, ако има проблем, да го решим най-безболезнено както за клиента, така и за нас“, заяви банкерът.

Помощта от ББР

Андронов е категоричен, че банките ще продължат да финансират клиентите си както досега, като се преценява всеки конкретен случай. Той е на мнение, че по-бързо трябва да се задействат процедурите на Българската банка за развитие, по които банките ще сключват договори за заеми, които ще предоставят на клиентите си.

Той предположи, че в държавната банка вече са почти готови с работещ модел за отпускане на безлихвените заеми от 1500 лева.

 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Гр. Димитров: Увеличението на средствата за болнична помощ ще внесе стабилност