IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Андронов: Няма да се правят стъпки назад по отношение на еврозоната

След множество усилия и от властите, и от бизнеса, вече се намираме в по-добра позиция, твърди председателят на Асоциацията на банките в България

21:05 | 25.07.18 г.
Петър Андронов: Няма да се правят стъпки назад по отношение на еврозоната



Влизането на България в Европейския банков съюз е на работен етап, в който основна роля имат ЕЦБ, ЕК и българските власти, преговарящи техниката на следващите стъпки. Същевременно няма да се прави стъпка назад от обявените намерения. Това коментира Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

„Изразяването на политическа воля по такъв начин е сигнал за избрана посока. Не се очаква връщане назад от нито една от двете страни, след като вече са направени тези изявления“. 



По думите на банкера освен официалното изявление на ЕКОФИН e имало и други измерения на неофициалните и официализираните разговори. Това по думите на Андронов е гаранция за необратимостта на процеса.

„В периода около КТБ и след нея и в близкия период около проверката на качеството на активите (т. нар. стрес тестове) нямаше как да се предположи дори, че има какъвто и да е шанс да започнем такъв разговор... След тези няколко години и множество усилия и от властите, и от бизнеса, вече се намираме в по-добра позиция и от гледна точка на това, че външната среда е благоприятна, централната ни банка и правителството виждат прозорец да опитат прогрес по тази тема, която действително се отлага от доста повече от 2 години време“.

Какви ще са различията между стрес тестовете преди две години и предстоящия, какво предстои за финансовия и банковия сектор - вижте във видеото.

Всичко за пътя на България към еврозоната вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още