IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Андронов ще оглави новата ОББ

С обединението с ОББ КВС Груп става най-голямата финансова група в България

18:45 | 14.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петър Андронов. <em>Кадър: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Петър Андронов. Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Обединена българска банка (ОББ) ще бъде името на новата банка, която ще се образува след сливането на СИБАНК и ОББ, решиха акционерите от белгийската банково-застрахователна група KBC Груп на първото общо събрание след покупката на българската кредитна институция.

С приключването на сделката по придобиването на ОББ KBC Груп става най-голямата финансова група в България с  десет компании, които покриват пълния спектър от финансови услуги. Към досегашните СИБАНК и ДЗИ (с две дъщерни дружества), в Групата влизат ОББ, Интерлийз (с две дъщерни дружества), ОББ Асет мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер и 60% от ОББ Метлайф.

Акционерите промениха управленската структура на ОББ от едностепенна на двустепенна и избраха членовете на надзорния съвет на банката. 

Председател е Люк Попелиер, а членове на надзорния съвет са Вилeм Хютинг и Кристин Ван Рейсенгем. Тримата са в състава на Надзорния съвет на другата банка в групата на KBC Груп в България – СИБАНК.

След общото събрание Надзорният съвет проведе и първото си заседание, на което избра състава на новия Управителен съвет на ОББ.

Начело на ръководството на обединената банка като главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет застава Петър Андронов, кънтри мениджър на KBC Груп за България.

Той ще съвместява двете си нови позиции в ОББ с вече заеманите от него ръководни позиции в СИБАНК.

В състава на новия управителен съвет на ОББ влизат Кристоф Де Мил, изпълнителен директор „Финанси“, Франк Янсен, изпълнителен директор „Корпоративно банкиране и МСП“, Светла Георгиева, изпълнителен директор „Риск“, Теодор Маринов, изпълнителен директор „Реструктуриране и управление на кредитите“, Ивайло Матеев, изпълнителен директор „Операции“.

В топ мениджмънта на ОББ ще бъде и Ян Суинен като търговски пълномощник на банката, а по-късно към него ще се присъедини и Христина Филипова като прокурист.

Новият главен изпълнителен директор Петър Андронов информира, че от днес в графичното изписване на ОББ се добавя запазения знак на KBC Груп.

Той уточни, че за момента двете банки продължават да функционират като независими юридически лица и няма да последват значителни промени за клиентите преди оперативното им обединяване.

"С приключването на сделката по придобиването на ОББ KBC Груп става най-голямата финансова група в България с десет компании, които покриват пълния спектър от финансови услуги, съобщи Андронов и изброи имената в новия мениджмънт на дъщерните дружества.

Главен изпълнителен директор на Интерлийз ще бъде Рудолф Кипта, а председател на съвета на директорите на ще бъде Франк Янсен.

Катина Пейчева ще продължи да заема настоящата си позиция на изпълнителен директор на ОББ Асет мениджмънт, а за председател на Съвета на директорите е избран Ян Суинен.

Изпълнителен директор на ОББ Застрахователен брокер ще бъде Деян Аврамов, а председател на Борда на директорите – Франк Янсен.

ОББ Факторинг ще се ръководи от Цветана Георгиева, която и сега ръководи компанията.

Коста Чолаков, който е главен изпълнителен директор на ДЗИ, ще заеме и позицията председател на Управителния съвет на ОББ Метлайф.

Централата на ОББ се намира в новопостроената сграда  „Милениум център“ на бул. „Витоша“, в близост до НДК.

След сливането на ОББ – четвъртата най-голяма банкова група по общи активи (3,5 милиарда евро) и СИБАНК, която заема девето място по общи активи, новата банка ще стане третата по големина.

Сделката по придобиването беше обявена в края на декември миналата година, когато белгийската финансова група KBC и Националната банка на Гърция (NBG) – собственик на Обединена българска банка, постигнаха споразумение за покупката на българската банка. Стойността на сделката е 610 милиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още