Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Петър Андронов: Текущият ръст на кредитите не е здравословен

Нереалистично е в момента да се прогнозира, че България ще влезе в еврозоната, твърди председателят на Асоциацията на банките

Петър Андронов: Текущият ръст на кредитите не е здравословен

Снимка: ОББ

В момента годишният ръст при потребителските кредити е около 20%, а при ипотечните - 14%, което е най-големият растеж за последните 10 години. Подобно увеличение е далеч от здравословните показатели. Това коментира в ефира на БНТ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на ОББ.
Той уточни, че здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. 

Причина за сериозните ръстове при кредитите е продължаващия спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв в САЩ. 

Още по темата

„В момента лихвите по кредитите в Европа са ниски, тъй като такава е политиката на централните банки. От друга страна години наред доходите на българите се повишават и това им дава спокойствие и самочувствие да теглят кредити. Въпреки тези благоприятни фактори обаче потребителите на кредити трябва да са внимателни и да са наясно, че климатът в икономиката няма да е постоянно така благоприятен“, предупреди Андронов.

Той посочи, че предупреждението на БНБ ипотечните кредити да се отпускат по-предпазливо, е съвсем адекватно и актуално. „Икономическите условия няма да са все така добри, а индикации за рецесия вече има в най-различни части от европейската икономика и особено в Германия. Поради тази причина (ЕЦБ) не бърза да понижава още лихвите си – тя изчаква да види как ще продължи развитието на икономиката и особено в каква посока ще се движи инфлацията“, посочи банкерът.

Андронов коментира и бъдещето членство на България в еврозоната. Според него е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията. Той обаче подчерта, че българските банки приветстват присъединяването на България както в ERM II и банковия съюз, а оттам – и в еврозоната.

По думите му банките обичат да има сигурност, колкото повече правила има, толкова средата е по-предвидима и това е добре за системата.

Според Андронов засега няма причини да очакваме тежка финансова криза, подобна на тази от 2008 г., тъй като в момента няма натрупани такива големи дисбаланси. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
10
 
4
преди 1 година
малко късно казано, но вярно......ама все пак късно....е, поне ще бъде интересно..
1
 
15
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
"По думите му банките обичат да има сигурност, колкото повече правила има, толкова средата е по-предвидима и това е добре за системата."

Ех Андронов, да наблегнем на количеството правила, нали?
2
 
39
 
2
преди 1 година
Я обясни на хората, как раздавате кредити във банките, че има и огромен ръст на потребителските заеми? Отива човека, или семейството зомбирано от реклами за мечтания дом, и понеже имотите са надути до небесета, Вие го кредитирате на 80 %, щото знаете, че апартамента струва толкова реално, че дори и по малко. После, понеже тия дето искат кредити, нямат и пари, самоучастие, им набивате 2 ри кредит, освен ипотечния, потребителския, за да стане сметката и да имат 100 %, за набалончения имот. Първия кредит, ипотечния влиза в статистиката, за жилище. Втория, потребителския, надува графата, потребителски кредити. Накрая всичко е замазано перфектно. Вие кредитирате само на 80 %, имота, хората имат пари, доходите им се вдигат, и растат и потребителските кредити. Чиста мафия! И банкова и имотна и строителна, работещи в добре смазан механизъм!
1
 
40
 
1
преди 1 година
Ха ха, хем не здравословен, хем раздавате кредити на килограм, и на всеки срещнат калпак. Цените на жилищата и като цяло имотния пазар, кой ги наду до небесета? Пак Вие, банките чрез раздутия кредит, който раздавате. Тежко им на хората, които в момента се връзват, подлъгани от лихвите да купуват жилища, на тези извратено набалончени цени.

Още от Бюджет и финанси
За седем месеца инвестициите у нас се увеличиха с 54% на годишна база