IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Чобанов: Бюджет 2019 е малко разточителен, разходите се раздуват

Как се отразява на българина увеличението на цените, коментират и Валентин Кънев от Балканската черноморска и газова асоциация и синдикалистът Красимир Митов

10:21 | 26.10.18 г. 6
Петър Чобанов: Бюджет 2019 е  малко разточителен, разходите се раздуват

Бюджетът за 2019 г. е малко разточителен, тъй като разходите се раздуват с около 15%, което надхвърля ръста в икономиката. Трябва да се внимава, тъй като сега се намираме в относително добри икономически времена, но през 2020 г. се очаква рецесия в eврозоната. За това предупреди по бТВ бившият финансов министър Петър Чобанов.

„Трябва да сме готови за лошото и да се отделят необходимите средства за това. Бюджетът трябва да къта пари. Ако през 2020 г. сме в криза, какво ще правим тогава, риторично попита бившият министърът. – Цените вървят нагоре. Ситуацията е доста напрегната. Всяка допълнителна искра може да доведе до по-сериозно социално недоволство. Затова в бюджета трябваше да се потърсят още начини за подпомагане на бедните, а редица социални плащания са замразени.“

Той напомни, че уязвимите групи ще чакат някаква компенсация за тази инфлация и по-високи цени, но е на мнение, че няма да я получат.

Редица неща от бита поскъпнаха тази година – водата, тока, полицата „Гражданска отговорност”, а сега и петрола.

Валентин Кънев от Балканската черноморска и газова асоциация коментира в ефира на Вulgaria ON AIR, че основният фактор за това поскъпване е ограничаване на доставките на петрол и санкциите срещу Иран.

“Преди години цената на нефта се регулираше с увеличаване на добива в САЩ. Инфраструктурата на САЩ се оказа недостатъчна, а добиването се увеличи. Когато се изменя цената на нефта, се изменя и цената на горивата. Когато измененията в цената на нефта са много резки, то тогава цените на горивата се заглаждат", каза той.

70% от българите са усетили увеличението на цените, показва проучване.

По думите на председателя на Синдикат "Защита" Красимир Митов няма как да се обясни на българския консуматор какъв е проблемът с петрола в САЩ.

"Проблемът е, че освен петрола, поскъпнаха “Гражданската отговорност”, токът, топлата и студена вода. Вървим към обедняване, тъй като доходите са замразени. Не може повече така. Утре от 11:30 ч. на Ларгото пред Министерския съвет организираме протест срещу некадърността на правителството. Тези хора не желаят и не могат да се справят с проблемите в държавата", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Има ли пазарно обяснение на по-високите цени и защо и доходите не се увеличиха?

Вижте повече във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Моля, обяснете по-подробно в какво се състои "вpeднoтo учacтиe нa цeнтpaлнaтa бaнкa".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Сега обществеността пренебрегва, че Проектът за бюджет 2019 година е направен по най-сигурния начин за провалът на премиера Бойко Борисов.Ситуацията:Централната банка е със съвместно полезно и вредно участие в стопанския живот.Проектът за Бюджет 2019 година доказва, че се пренебрегва вредното участие на Централната банка. Запазена е местната проява на световна грешка за неограничено вредно участие на Централната банка. Допусканата държавна неправилност увеличава страданията на българите. При създадените условия премиерът Бойко Борисов е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Спасението от нарастващи страдания е постижимо със защита срещу щети от Централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Е после нали пак ще реват "не ядем фасфалт". Един ще каже "инфраструктурата е всичко" и с нея идват работните места, друг ще заложи на програми за преквалификации и обучение, вместо пътища...Не е еднозначно кое направление е най-правилното, защото "най-правилно" няма. А иначе...при изграждането на пътната инфра имаше два подхода: -първо се правят транзитни трансгранични трасета и после свързващите областите и градовете вътре -обратното, първо вътрешната пътна мрежа и после трансграничните И двата подхода си имат плюсове и минуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 5 години
Демагогия в действие:Хем бюджета бил разточителен, хем не отпускал пари за соц. харчове?!?Увеличават с 10% разхода за заплати, той вика били замразени. Брей.На тоя не трябва хич да му дават трибуна, че говори само глупости.Преглед на предложения бюджет показва, че предвидените повече пари са за усвояване на евро фондове в края на отчетния период и за заплати. Остават още 2г. време е да се използват тези фондовете ускорено.Увеличените заплати не са ли социални харчове? Или само парите за *** са социални?Другото - бюджета даже е консервативен. Сметнат е с дефицит. Но накрая, ако няма криза 2019 пак ще излезе на излишък. Така, че и "кътане" на пари за лоши времена има.Изказването на този некадърник е, че казва на бялото черно. А Причини за атакуване на бюджета има, но не са тези - В здравната свера се предвижда страшна проостотия - преерегистриране на болници?!? Подменя се цялото финансиране там с заключитените разпоредби на бюджета им. Субсидиите за БДЖ, Пощи и прочие продължават - едни 500млн дето се хвърлят в канала всяка година. МВР - поредна година без никаква реформа. МО - поредна година се залагат разходи за превъоръжаване, а то не се случва. Гордостта - строителството на магистрали - пак нищо. Кога ще се завършат А2 Хемус, А3 Струма, А5 Черно Море, АМ Калотина, АМ от Русе до Шипка, Е79 до Видин, околовръстния път на София. Ами ЖП проектите - пълна нула.Всичко се върти около 3-4 фирми, чрез които само се чудят как да крадат лотче по лотче. Ако искаме развита икономика базовата инфра е задължителна и то сега. Даже сме закъснели с 1-2 десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Доста тенденциозна статия, в която основният инфлационен фактор дори не е споменат. А той се дължи на сериозното увеличение на разходи за труд. Обаче разни синдикалисти вместо да се опитат да помогнат за решаването на проблема, са решили просто да отчитат дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Раздути разходи, ама в кои области?Когато харчи държавата-зле, когато не отпуска пари-пак зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още