IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Чобанов: Икономиката на България започва да прегрява

Бюджет 2018 е откъснат от макроикономическото развититие на страната ни и ДПС няма да го подкрепи

09:06 | 26.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Икономиката на България започва да прегрява, а в Бюджет 2018 липсват мерки, които да предотвратят този процес.  Това заяви в ефира на bTV бившият финансов министър от кабинета на Пламен Орешарски Петър Чобанов.

За да бъде подкрепен един бюджет, трябва да има причина, някакви качества, каквито тази година отново липсват, не се виждат реформи, добави той.

„От данните на Министерство на финансите се вижда, че икономиката ни ще прегрее. Казано на икономически език това означава, че потреблението и търсенето започва да изпреварва това, което произвеждаме. В бюджета можем да открием много мерки, които допълнително засилват търсенето, те са по линия на доходите, но трудно можем да открием мерки, които подпомагат производството и предлагането. Именно те водят и до потенциален растеж", обясни Чобанов.

Според него пплан-сметката за 2018 г. е откъсната от макроикономическото развититие на страната ни, каквато е била ситуацията и миналата година, когато разчетът е подкрепен със стари числа. Чобанов уточни, че миналата година е ставало дума не за объркване, а за позоваване на числата от националната статистика, показващи различни данни. „Ефектът е, че бюджетът се изпълни много лесно. Създава се впечатление, че става дума за оптична измама“, коментира той. 

Това е една от причините да не го подкрепим, уточни той и добави, че самата конструкция на властта в момента предполага този бюджет да не получи гласовете на ДПС в пленарна зала. Тази коалиция трудно може да произведе добра новина, коментира Чобанов.

Според него в бюджета за 2018 г. има разминаване по отношение на дефицита по двете различни методологии – националната и европейската, което изисква допълнително обяснение от Министерство на финансите, защото по европейската методология бюджетът е завършил балансирано, а по националната е имало излишък.

Чобанов прогнозира, че над 1 млрд. лв. от еврофондовете ще останат неусвоени.

„Отново липсва усвояване на капиталовите разходи, което обаче не е вина на Министерството на финансите, а на отделните ресорни министерства“, допълни той. 

По думите на бившия финансов министър ситуацията на пазара на труда в момента създава натиск за повишаване на заплатите поради липсата на достатъчно желаещи да работят. По отношение увеличаването на доходите обаче бюджетът ще подпомогне само определени групи, които очевидно са „таргет“ на управляващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Zdravko
преди 6 години
хахаха, точно, само го играят и се правят на опозиция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Икономиката на България или престъпната икономика на мафията ДПС?Чобански и за чобанин не трябва да го назначават в държавата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
cymru
преди 6 години
А пък тебе те видяхме какви ги свърши. Ама е смешно де - все едно Горанов не е министър на "вашия" човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още