Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Петър Чобанов: В бюджета няма резерви

Машините от предните избори не са платени изцяло, а за закупуването на нови ще трябват още средства, предупреди икономистът

Петър Чобанов: В бюджета няма резерви

Снимка: Архив БГНЕС

Няма резерви в бюджета и това ще бъде установено от служебния кабинет. Това прогнозира в ефира на БНТ доц. Петър Чобанов, директор на Института по икономика и политики към УНСС и бивш финансов министър.

Още по темата

Той коментира твърдението на ГЕРБ, че в края на управлението им бюджетът е без дефицит и дори с малък излишък. Икономистът обърна внимание, че това може да е така чисто технически, но само към определена дата.

Той обясни, че 3,5 млрд. лева са изхарчени повече за първите четири месеца на годината. Доказателство за това Чобанов видя в последните харчове за борба с коронавируса, които са били взети чрез преразпределение на средствата за БНТ, БНР и министерства.

Икономистът се обяви против подобна практика и посочи, че до момента бюджетът върви твърдо с повече разходи, но всичко, което има като резерви, най-вероятно вече е изхарчено.

„Този инструмент се използва тогава, когато няма никакви резерви в бюджета и се прави преразпределение“, каза Петър Чобанов и посочи аргументи за това.

„Истината е, че трябваше да има актуализация на бюджета и това беше по-отговорното поведение“, категоричен е бившият финансов министър и риторично запита: Когато трябва да се извадят нови пари за избори, откъде ще дойдат?

Още по темата

По думите му бюджетът не издържа вече и е трябвало да има спешна актуализация и да се вземе дълг.

Чобанов подчерта, че всеки извънреден разход, който възникне, много трудно ще бъде посрещнат, ако няма резерви и таван на разходите.

"Нуждите от дълг нарастват", изтъкна той и допълни, че когато се прибягва до резервите на министерства, значи бюджетът не е бил добре организиран. "Истината е, че трябваше да има актуализация и това беше по-отговорното поведение."

Той потвърди, че една от функциите и възможностите на служебния кабинет е да преразпредели средствата от едно направление в друго. "Няма как да бъде променен обаче съществуващият бюджет, няма как да се запише допълнителен резерв - това са сериозните ограничения, пред които е изправен служебният кабинет“, категоричен е Чобанов.

Той напомни, че дори машините от предните избори не са платени изцяло, а за закупуването на нови ще трябва да се предвидят още средства. Затова бившият финансов министър съветва винаги да се държат под око рисковете.

Директорът на Института по икономика и политики към УНСС отбеляза, че при парламент, който не може да излъчи правителство, страната се намира в криза.

Чобанов определи краткия живот на 45-ото Народно събрание с ярки прояви на популизъм, невъзможност да се състави кабинет и с промяна на Изборния кодекс. Той смята, че ДПС са били на мястото си като отговорна парламентарна сила, "показала как се прави парламентаризъм".

Бившият финансов министър се надява на следващите избори да се състави експертен кабинет, който да реши сериозните промени. Той очаква екипът на президента да подходи сериозно към съставянето на служебния кабинет, като покаже, че може да се управлява по различен начин.

Икономистът препоръчва на служебния финансов министър да оцени бързо какво е финансовото състояние на държавата, за да има реалистични очаквания какво може да се свърши в следващите няколко месеца.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Изплетени в лъжи и манипулации. Фактите са рекордни данъчни приходи. От там насетне всеки може да си дрънка каквото иска. Едните искали да не се харчи много, другите искали актуализация и да се харчи още повече, трети не го интересувало нищо - герберите или виновни ама не се разбира за какво. Нека не забравяме, че последното народно събрание се характеризира с това че едни 20% от народните представители не дадоха никой да направи кабинет, но и те самите също напълниха гащите. Колкото до това изказване, че нямало резерви трябва да припомним, че изтича срока на добавките за пенсионери. Премиите за първа линия и т.н. вече също не са актуални, заради осезаемия спад на заразата и покачващия се брой на ваксинираните.Така ако някой иска да харчи пари да намери от къде да ги вземе.
5
 
3
 
1
преди 1 месец
Е нали Боце си избирахте толкова време, от него искайте.Или от ГРОБ - партията да развърже кесията или у панделата!

Още от Бюджет и финанси
Защо инфлацията продължава да расте?