Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Петър Ганев: Бюджет 2021 представя обещаните от 4 години мерки като пандемични

По-осезаем ще е ударът в сектори, които са затворени за втори път – заведения, фитнес зали и други подобни, очаква икономистът

Петър Ганев: Бюджет 2021 представя обещаните от 4 години мерки като пандемични

Снимка: freeimages.com

Този път затварянето ще удари по-фокусирано определени сектори, затворени със заповедта на здравния министър. Там проблемът ще бъде доста по-дълбок. Това прогнозира пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Още по темата

„Докато автомобилен завод с хиляда работници през март или април най-вероятно би затворил, сега изглежда, че няма причина индустрията да отнесе моментален удар. Заводите работят, камионите се движат“, посочи той, но очаква много по-осезаем да е ударът в сектори, които са затворени за втори път – заведения, фитнес зали и други подобни.

Икономистът нарече това „сериозно изпитание“ и смята, че най-вероятно ще наблюдаваме ръст на фалитите.

„Безработицата още не е тръгнала нагоре с мащабите от март и април, но напливът в бюрата по труда би започнал още тази седмица, ако някой от директно засегнатите бизнеси е решил да освобождава работници заради втория локдаун“, поясни Петър Ганев.

Относно мярката в подкрепа на бизнеса, която се предвижда като компенсация на част от оборота, той е категоричен: „Не мисля, че там е скрита голямата помощ за бизнеса“.

По думите му бюджетът дава „това, което беше обещано през последните четири години – вдигането на минималната заплата, на пенсиите, на заплатите на учителите“.

Икономистът е на мнение, че голямата част от по-сериозния ръст на разходите не беше обвързана със самата пандемия и опасността от ново частично затваряне. Именно затова, според него, правителството вече няма много гъвкавост, защото е използвало оръжията си.

„Правителството изстреля своите патрони в друга посока“, заяви Петър Ганев.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ определи сегашните мерки като по-адекватни от мартенските. „Ще има дни, за които помощта от 24 лева на ден за работниците в неплатен отпуск от затворени сектори няма да се изплаща“, предупреди тя. Григорова поясни, че сумите ще бъдат изплащани след одобрението и няма да важат за дните преди това, а очаква одобренията да се забавят.

„Сумите по тези компенсации ще бъдат изплащани от момента на вземане на решението – след одобрение на заявленията", посочи тя и отбеляза, че Агенцията по заетостта работи с изключително малък брой служители, поради което това одобрение ще се забави. "Въпросът е, че ако бъдат одобрени след десет дни, тези изпуснати десет дни няма да бъдат изплатени“, допълни Григорова

Ваня Григорова вижда риск в това, че работникът няма как да знае дали ще бъдат одобрени заявленията до Агенцията по заетостта, както и че няма гаранции дали работодателят ще придвижи документацията, след като работникът му предостави декларацията си за неплатения отпуск и посочи банковата си сметка.

„Нормално е човек да не може да се ползва от няколко мерки, които покриват един и същи риск“, заяви тя по повод комбинацията от мерки, които работодателите могат да прилагат.

Investor.bg припомня, че социалният министър Деница Сачева обаче заяви в предаването „Панорама“ по БНТ, че мерките могат да бъдат комбинирани, но един и същи човек - работник или служител, не може да получава пари по всички мерки едновременно, но един работодател може да ги комбинира, за да осигури средства за различни свои работници и служители.

Ваня Григорова потвърди, че по-малко се коментира другата възможност за подкрепа, а тя е по-достъпна – месечната целева помощ за хората с деца до 14 години, които не могат да ходят на детска градина и училище. Представителят на КТ „Подкрепа“ апелира родителите на деца до 14-годишна възраст, които са в неплатен отпуск или нямат право на обезщетение за безработица, да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Пореден ремонт на Наредба Н-18