IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Има фискално пространство за намаление на данъците

При коалиционно споразумение партиите ще оттеглят предизборните си обещания, смята икономистът

17:44 | 21.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има фискално пространство за намаление на данъците, смята икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Пред БНР той посочи, че от 2008 година насам не е намаляван нито един данък - тогава беше въведен плоският данък.

"Оттогава насам само увеличаваме един или друг данък в държавата – местни, централни, нови данъци върху лихвите", обясни Ганев.

“Сега може да е дошло времето да се върне темата за намаляване на данъци. Най-ясният аргумент в тази посока е, че  миналата година се наложи да платим над 1 милиард лева за АЕЦ "Белене", които не бяха планирани, после, също непланирано, беше взето решение за още 1 милиард лева за саниране, които между другото от тези дни знаем, че вече са договорени, и на практика е ясно къде ще отидат. Въпреки тези две бързи решения в края на годината, ние пак завършваме с излишък. А тази година се очаква да има  и повече приходи от миналата. Фискално пространство има", категоричен е Ганев.

Според него въпросът е дали то ще бъде изядено с прахосване на ресурс в разходната част като двойно вдигане на пенсии и какви ли не помощи и други социални мерки към  обществото, каквито обещават някои партии, а това предвижда доста сериозни разходи от фондовете.

“Ако този ресурс не бъде прахосан, защото много от мерките са си чисто прахостничество, то означава , че може да бъде използван за намаляване на данъчното бреме“, убеден е икономистът.

Той коментира и предизборните платформи на партиите, които „на практика обещават да намалят данъчното бреме по един или друг начин”.

“Единственото изключение, може би, е ГЕРБ, тъй като досега управляваха и на практика написаха последния бюджет и думата „данък“ почти я няма. Разделителната линия се явява плоският данък", посочи Ганев и напомни, че от БСП предлагат "плавен изход".

"Факт е, че в момента всяка програма може да има най-различни обещания, тъй като едва ли някоя партия ще управлява сама, тоест най-вероятно накрая ще има едно коалиционно споразумение, което позволява на всеки да се оттегли от своите обещания, като се оправдае, че те не са влезли при договарянето”, смята икономистът.

Според него през последните осем-девет години по-скоро има тенденция за по-високи данъци и за пример даде туристическия данък и облагането на застрахователните премии.

Той е на мнение, че партиите се карат за какво ли не и малко идеи ги обединяват.

“Едната възможност за обединение изглежда е антикорупционното говорене, а другата възможност е "данъчна коалиция" за намаляване на данъчното бреме”", коментира Петър Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още