Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Петър Илиев: Банките предпочитат фирми, финансирани по европейски програми

Около 20% от кредитополучателите ще изпаднат в просрочие, прогнозира финансовият журналист

гледано: 1547   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Банковата система на България влезе в коронакризата с много добра капитализация и много силна ликвидна позиция. Това заяви финансовият журналист Петър Илиев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

„Това означава, че банките имаха и много силна капиталова адекватност, което им позволява да поемат едно влошаване на кредитните неизпълнения“, смята той.

Илиев посочи, че по оценки на бизнеса през периода на кризата мораториумът за разсрочването на кредитите на физически и юридически лица е бил единствената работеща мярка, но той няма да бъде удължен, защото това би създало проблем с плащанията на банките.

„Банките отлагат получаването на едни входящи парични потоци, но никой не им дава да отложат изходящите си потоци“, коментира той.
Илиев смята, че банките имаха голяма полза и от пакета от регулаторни счетоводни облекчения, договорени на европейско ниво, който даде възможност на институциите да отчитат намален риск на някои активи.

По думите му сега ще се сложи акцент върху жилищното кредитиране и, що се отнася до бизнеса, ще се предпочитат такива компании, които са финансирани със средства по програми от Европейския съюз.

„Хубавата новина е, че повечето лица вече възстановяват плащанията си към банките, но по неофициални оценки се очаква около 20% от кредитополучателите да изпаднат в просрочие“, прогнозира журналистът. 

Какъв е ефектът на кредитната ваканция по време на коронавирусната пандемия? Какви провизии ще направят банките за просрочията след приключване на мораториума?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Гр. Димитров: Увеличението на средствата за болнична помощ ще внесе стабилност