Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Пикът на икономическия растеж в България ще е догодина, очаква икономист

Предизвикателствата са на пазара на труда, показва анализът на главния икономист на УниКредит за Централна и Източна Европа Любомир Митов

Пикът на икономическия растеж в България ще е догодина, очаква икономист

Любомир Митов, главен икономист на УниКредит за Централна и Източна Европа. Снимка: УниКредит Булбанк

2018 г. има потенциала да се окаже годината, в която реалният ръст на българската икономика ще достигне своя пик, като индивидуалното потребление ще предостави по-голямата част от горивото, нужно за ускоряване на растежа. Това прогнозира главният икономист на УниКредит за Централна и Източна Европа Любомир Митов.

Той посочи, че през тази година БВП на България се очаква да нарасне с 3,7%, а догодина - с 3,8%.

Фактори за икономическия растеж

“Увеличаване на обемите в строителството и инфраструктурата, съпроводено с наемането на необходимата работна ръка, ще бъдат сред двигателите на растежа. Ръстът на България не е от най-бързите, но е от най-устойчивите“, посочи експертът.

Според Митов и икономическия екип на УниКредит Булбанк през последните четири години България се радва на стабилен и балансиран икономически ръст. Това се дължи на благоприятната външна обстановка и разумната макроикономическа политика на страната.

Като фактор за ускоряване на икономиката банкерът отбеляза развитието на износа с висока добавена стойност.

Анализът му показва, че в момента благодарение на глобалната обстановка експортът е движеща сила, но България все още има потенциал за растеж в сравнение с други страни от региона.

Митов посочи, че Италия, Португалия и Испания, които са търговски партньори на нашата страна, вече нямат сериозни икономически проблеми и това ще увеличи обема на търговията.

„Доверието на хората и фирмите се завръща и те са готови да харчат“, коментира Митов.

По думите му инфлацията в България е под контрол с нива между 1-1,5%, следвайки този показател в еврозоната.

Икономическите предизвикателства

„В страната няма макроикономически дисбаланси засега", категоричен е той, но подчерта, че напрежение има единствено на пазара на труда.

Още по темата

„Потенциалът за търсене на работна ръка е на изчерпване. Проблемът с работната сила става определящ за България в близките две-три години“, смята Любомир Митов и посъветва ръстът на заплатите да не изпреварва ръста на производителността на труда.

Той твърди, че в България има висок дял на заплатите и нисък дял на социалното осигуряване.

Икономистът е на мнение, че икономическият ръст от 3-4% след 2019 г. ще се забави заради производителността на труда и най-вече липсата на „качествена и количествена работна сила“.

Митов напомни, че инвестициите имат нужда от квалифицирани кадри и затова трябва да се наблегне на образованието.

Експертът предупреди, че рискове за нашата страна може да има заради Турция, което е свързано с водената икономическа политика, от която може да падне вносът.

Той обаче е категоричен, че глобалната среда остава изключително благоприятна с рекордни стойности на индексите на финансовите пазари, ненадминато ниски нива на колебание на пазарите към момента, рекордно висок приток на инвестиции на нововъзникващите пазари и все по-малко затруднени инвеститори в техния стремеж към печалба.

Икономическата среда

“Растежът превиши всички очаквания, особено в еврозоната, като глобалната търговия и икономиките на нововъзникващите пазари се възстановиха. В тази среда Централна и Източна Европа достига пълен разцвет. Растежът получи допълнителен стимул благодарение на високия износ, възстановяването на банковото кредитиране и силното вътрешно търсене“, заяви Митов.

Той обяви, че силното представяне до момента мотивира икономическия екип на УниКредит да повиши прогнозите за растеж отново за повечето страни, тъй като 2017 изглежда засега като най-добрата до момента следкризисна година за региона.

В перспектива дейността се очаква да достигне своя връх през третото тримесечие на годината, което ще подготви сцената за умерено забавяне през 2018 г.

“ЦИЕ ще има своята най-добра година от кризата насам с растеж, достигащ до максимум от 4,4% през 2017 г., преди да падне до все пак стабилната стойност от 3,6% следващата година. И двете стойности са над средното за региона, като ЦИЕ се възползва в максимална степен от съживяването на глобалната търговия и растежа в еврозоната благодарение на силната интеграция в производствената верига на еврозоната, както и ускореното усвояване на средства от ЕС“, смята икономистът.


 

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (4)

1
 
2
 
4
преди 3 месеца
Няма макроикономически дисбаланси, а? Ето няколко парични диспропорции, понеже този е банкер.
- налични пари / похарчени пари: В населението, най-бедното в Европа има натрупани 47 млрд лева! Бомба, но не е дисбаланс!
- обем на кражби/обем на честно заработени пари: никакъв проблем! Ако гледаме с хоризонт 1-2-5 години може би, но ясно се виждат резултатите за 28 г. "преход"
- населението преживява основно от помощи от роднини от чужбина! Колко процента са преводите от българи от чужбина към БГ?
- трябва ли са изброявам всички дииспропорции, свързани с инвестициите в БГ?
5
 
6
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Нали го ревизирахме до 3,9% за 2016. Да не излезе, че сме минали пика :). Дано не.
4
 
5
 
2
преди 3 месеца
Оптимист... Ще е... ;)
6
 
8
 
1
преди 3 месеца
"Пикът на икономическия растеж в България ще е догодина...."

А после? :lol:

Още от Бюджет и финанси
Костов: Или влизаме в еврозоната сега, или оставаме в периферията