Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Планът "Юнкер" ще финансира и проекти в земеделието

ЕК удължи срока на програмата до края на 2020 година

Планът "Юнкер" ще финансира и проекти в земеделието

Снимка: Българска банка за развитие

Европейският фонд за стратегически инвестиции (EФСИ), който е в основата на Плана „Юнкер“, разширява допустимите за финансиране сфери. Вече могат да бъдат включвани и проекти, развиващи устойчиво селско стопанство, рибарство, аквакултури, други сектори на биоикономиката, както и социални услуги.

Това съобщи зам.-управляващият  директор на ЕФСИ Илияна Цанова, гост на общото събрание на Европейската асоциация на публичните банки, което се провежда втори ден в София. Домакин на събитието е Българска банка за развитие (ББР), съобщи кредитната институция.

Още по темата

Европейската комисия е предвидила и други технически подобрения, включително удължаване на срока на програмата до 31 декември 2020 г. и увеличаване на гаранционния фонд с 12,5 млрд. евро. Така капиталът на фонда ще достигне 33,5 млрд. евро, което трябва да мобилизира частни и публични инвестиции в размер на 500 млрд. евро за периода до 2020 г.

Към момента инвестициите, подкрепени от EФСИ, са в размер на 194 млрд. евро, разпределени в следните сектори: „Малки предприятия“ (29%), „Енергетика“ (24%), „Научни изследвания, развитие и иновации“ (20%), „Дигитални компании“ (11%), „Транспорт“ (9%) и „Социална инфраструктура“ (4%).

Европейският фонд за стратегически инвестиции действа във всички страни-членки на Евросъюза, като най-активни по усвояване на средствата по програмата към момента са Франция, Италия и Испания. 

ББР е партньор на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по Плана „Юнкер“, напомнят от финансовата институция.

В края на миналата година ББР получи от ЕИБ 150 млн. евро за финансиране на иновативни проекти на малки и средни компании и за фирми в райони с висока безработица.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството