IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащанията в брой остават до 10 хил. лв.

Отстъпката за подаване по електронен път на данъчните декларации също се запазва, реши парламентарната комисия по бюджет и финанси

20:01 | 16.11.17 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси приеха на второ четене промените в Закона за ДДС, с които на практика се правят и корекциите за догодина и в останалите данъчни нормативи.

Таванът за плащанията в брой остава 10 хил. лв., както е и в момента, решиха народните представители без никакви дебати. Против понижаването на прага за кешовите разплащания гласуваха 11 депутати, 8 бяха „за“.

Припомняме, че от финансовото министерство предлагаха горната граница на кешовите плащания да е 5 хил. лв. Министърът на финансите Владислав Горанов се опита да въведе такова ограничение още по времето на втория кабинет на Бойко Борисов. В края на миналата година беше предложено до 2019 г. таванът да падне до 1 000 лв., но идеята не получи подкрепа в Народното събрание и срещна сериозен обществен натиск.

В крайна сметка и третият опит на ГЕРБ да ограничи кешовите плащания удари на камък. От Министерството на финансите обаче настояват, че мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще намали разплащанията в брой по сделки между участниците в стопанския оборот.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев дори се пошегува, че е редно предложения, които са отхвърлени, да не могат да се внасят отново поне 6 месеца, след като не са били приети.

Отстъпката за подаване по електронен път на данъчните декларации остава

Според първоначалната идея трябваше 5-процентната отстъпка върху данъците на физическите лица, когато доходите се декларират онлайн, да отпадне изцяло. В момента при подаване на годишната декларация електронно до 31 март се ползва отстъпка от 5% върху данъка за довнасяне от последните три месеца на предходната година, но не повече от 1 000 лв.

Приетото на второ четене предложение обаче гласи, че лицата, които подадат годишната данъчна декларация до 31 януари на следващата година по електронен път, ползват отстъпка 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв., при условие, че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и данъкът за довнасяне е внесен в срок до 31 януари. 

По данни на финансовото министерство отстъпка до 500 лв. са ползвали 97,5% от лицата, което е около 63,3% от общата сума на ползваната отстъпка. Едва 2,5% са ползвали отстъпка от 500 до 1000 лв., като сумата за миналата година за тях е била 484 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
orelov
преди 6 години
Не сме доволни. Ние от Гражданска инициатива за хуманно отношение към банкерите искаме премахване на ограниченията при плащане в брой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Мирувай , откачалка ...кешът е свобода !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
"нови забрани за публикуване на обяви в електронен вид, чрез които се рекламират тютюн или цигари без бандерол"Ей това е най-големият фишек. Тотална безсмислена, недефинирана глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 23
lyusien
преди 6 години
Големите измамници и крадци на Д Д С акцизи и данъци и мързеливите безотговорни нагли и корумпирани депутати бламираха за трети път финансовия министър Редовно го бламира и началника му от Банкя които с популистки решения бламира важни реформи във вътрешното министерство в образованието и здравеопазването В нормална държава фин министър би подал веднага оставка Но нашия няма да го направи Всеки да си направи извода защо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още