Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Плоският данък засега остава

Само бизнесът ще е задължен да подава данъчни декларации по електронен път от 2018 г., реши бюджетната парламентарна комисия

Плоският данък засега остава

Снимка: Pixabay

Депутатите от комисията по бюджет и финанси в Народното събрание отхвърлиха предложението на БСП Лява България да бъде върнато прогресивното подоходно данъчно облагане.

"Безотговорно е да приемем толкова сериозна промяна в данъчната система, предложена от парламентарна група с 38 депутати", изтъкна председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя заяви, че този парламент няма мандат за такава промяна.

Още по темата

Оценката на Министерството на финансите беше, че загубата на хазната с въвеждането на подоходната скала (заради предложения необлагаемия минимум) при минимална работна заплата от 420 лева ще бъде в размер на 1,133 млрд. лева, а при минимална работна заплата от 460 лева приходите в бюджета ще бъдат с още 100 млн. лева по-ниски. Анализите са направени и при данни на НАП за заплати към 1 януари 2016 година, уточниха експертите.

Въвеждането на плоския данък беше грешка, призна Румен Гечев (БСП) и допълни, че няма развита държава в света, която да го прилага. Той беше категоричен, че при прогресивно облагане приходите в бюджета ще са по-големи и това потвърждават изчисленията на всички експерти в развитите държави по света.

Предложението на левите предвижда необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата и плавно увеличение на скалата до максимална ставка от 27%. Това е по-ниско от средното за ЕС, посочи депутатът. Сполед него има редица институции, които посочват, че в България има задълбочаваща се социална поляризация и причината е именно плоският данък.

Данъчната тежест трябва да падне върху хората с по-високи доходи, заяви Георги Търновалийски (БСП). По думите му това е по-справедливо, а и прогресивното данъчно облагане се прилага в повечето страни от Европа.

От Българската търговско-промишлена палата отбелязаха по време на дебатите, че моментът не е подходящ за драстични промени в данъчния режим.

С последните промени в Закона за акцизите беше прието бизнесът да подава данъчни декларации само по електронен път от 2017 година, тоест за данъчната кампания за 2018 година. Първоначално предложението беше за кампанията за следващата година. По време на дебатите обаче депутатите отчетоха, че не във всяко населено място има интернет и беше даден срок от 1 година, за да може тази промяна да бъде извършена без проблеми за данъчно задължените лица.

От Националната агенция за приходите (НАП) посочиха, че имат готовност да осигурят допълнителни работни места и да подпомогнат бизнеса и физическите лица без техническа възможност да подават декларация по електронен път. Това ще става на същото място, където по принцип се подават декларации в хартиен вариант.

Менда Стоянова поясни, че електронните данъчни декларации за физическите лица е много чувствителна тема и предложи първо данъчните да реализират тази възможност и едва след това да бъде въведено задължителното подаване по електронен път.

Физическите лица, които подадат декларация по електронен път, ще ползват 5% отстъпка в максимален размер до 1000 лева.

От БСП Лява България предложиха и диференцирана ставка от 5% върху детските храни и стоки, което също не беше подкрепено от депутатите в комисията. Целта е социална - подпомагане на младите семейства и начин за решаване на демографската криза, посочи един от вносителите на предложението Георги Търновалийски.

Председателят на комисията Менда Стоянова обаче поясни, че опитът досега винаги показва, че чрез косвените данъци не се намаляват цените. Тя посочи, че с промяната ще има по-малко приходи в бюджета и повече опити за злоупотреба и ще постави в неравностойно положение производителите и потребителите.

По отношение на социалния ефект Стоянова посочи, че демографската криза може да се реши със социални мерки чрез разходната част на бюджета. Тя беше категорична, че при отглеждането на деца важни са "не само пелените", а и детските градини, качественото хранене, училищното образование и т.н.

Румен Гечев (БСП) отбеляза, че няма гаранции, че социалните добавки, получавани в подкрепа на отглеждането на дете, ще бъдат похарчени именно за това.

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров обясни от своя страна, че няма оценка как ще се отрази намаляването на ДДС върху детските стоки върху бюджета и цените. Той подкрепи идеята подкрепа за семействата да има през разходната част на бюджета, а за да няма злоупотреби, е възможно да има ограничения за ползване на мерки, стимулиращи раждаемостта, за семейства с 3 деца.

Комисията не прие и предложение на депутата Методи Андреев (ГЕРБ), което предвижда облекчение за малките производители на вино. Според закона те трябва да регистрират данъчни складове, да регистрират движението на стоката, което натоварва бизнеса, а виното е с нулева данъчна ставка и държавата не получава нищо от производството на вино.

По време на дебатите Андреев посочи пример за винопроизводител, който е инвестирал 200 хил. лева в отделен данъчен склад, защото законът не позволява дегустации в данъчни складове.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
2
 
14
преди 2 години
Няма профилна снимка
Хахаха, смях в залата на тези който си мислят че прогресивния данък ще бъде честен. Вие не разбрахте ли че този данък ще бъде въведен само за обикновените хора на трудов договор , бизнесите пак ще останат с 10%. Богатите ще пляскат с ръце от страни от кеф.

Защо трябва тези с образование да плащат за другите с ниско или без никакво ? Така или иначе тези който имат родители им помагат.
Преди да правят каквото и да било увеличение на данъци трябва първо да направят реформите за да знае човек какво получава за тези данъци. Ако това не стане пак ще има растеж на сивата икономика.

Съжелявам но това е истината, да не говорим же политиците са чисти престъпници и до народа пак нищо няма да стигне от тези данъци.
2
 
2
 
13
pinoccio до: data
преди 2 години
Няма профилна снимка
Друже, плоският данък работи у нас, защото е компромис между невъзможността за данъчен контрол и що-годе плащането на не така висок данък от 10%. Но това не означава, че плоският данък е по-добър, защото той генерира неравенство. Не става въпрос да сме равни, а неравенството да бъде в някакви приемливи граници. Каролев разправя, че плоският данък бил по-социален, защото всеки плаща пропорционално и никой не е ощетен. Да, де, ама капиталът освен в проценти съществува и в абсолютни цифри. Когато имаш един милиард, изкарани на всичкото отгоре с пладнешки обири у нас, защитени от закона, защо да не плати крадецът-приватизатор-олигарх-депутат не 10%, ами 50%, примерно. Дори да не е крадец-мошеник, капиталът има свойството да се окрупнява, да се концентрира - пари при пари отиват. Защо това предимство да не бъде облагано? Парите са у богатите - ако от тях хазната не вземе, НАП да виси под балконите като ало-измамник ли и да чака бабите да хвърлят там нещо?
7
 
3
 
12
cokrat1 до: data
преди 2 години
Няма профилна снимка
Хората били против....много неверен извод. Скоро време ще разбереш ..кон боб яде ли.
3
 
12
 
11
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ъ , тия пак почнаха глупостите , направете си анкета и ще разберете че хората са против премахването на плоския данък . Има някой неща който наистина пасват на тази страна - Валутният борд и Плоският (пропорционален) данък са две от тези неща и видимо работят
6
 
1
 
10
преди 2 години
"...да подпомогнат бизнеса и физическите лица без техническа възможност да подават декларация по електронен път." Чудесно! Би следвало като физическо лице да ми върнат ДДС-то като дам фискалните бонове за периода!

Още от Бюджет и финанси
Депутатите от Здравната комисия не приеха по-ниско ДДС върху лекарствата