IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-голяма финансова самостоятелност на кметствата предвиждат законови промени*

Кметовете на малките населени места ще имат глас при провеждането на търгове

13:45 | 20.02.19 г.
<p>
	Село Старо Железаре, прочуто с графитите по стените на къщите със световни знаменитости и местни жители. <em>Снимка Архив Ройтерс</em></p>

Село Старо Железаре, прочуто с графитите по стените на къщите със световни знаменитости и местни жители. Снимка Архив Ройтерс

По-голяма финансова самостоятелност на кметствата и участие на кметовете в класирането на кандидати при обществени поръчки – това предвиждат промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, гласувани днес от правителството.

Проектът задължава общинските съвети при приемането на общинския бюджет да одобряват разходи за кметствата в рамките на общия бюджет на общината, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. 

Изрично се задължава кметът на общината да осигурява своевременно през годината средствата за кметствата.

Кметовете на кметства или оправомощени от тях лица ще участват в комисиите за подбор на кандидатите при обществени поръчки, в комисиите за въвеждане в експлоатация на строежите, както и при съставяне на актове и протоколи за строителството.

Според авторите на проекта промените ще гарантират по-голяма финансова самостоятелност на кметствата, ще се засили личната отговорност на кметовете при изразходването на бюджета.

Освен това кметовете чрез свои представители ще участват в подготовката на офертите, строително-ремонтните работи и приемателните комисии за обекти на територията на кметството.

„Днес даваме основата, върху която в парламента да се проведе дебат“, отбеляза премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание при обсъждането на проекта.

В съобщението се припомня, че  в края на миналата година след среща със сдружението на кметовете на кметства
Борисов разпореди на финансовия министър изготвянето на законодателни промени, които да подобрят субординацията между кметовете на общини и на кметства.

Според  министъра на финансите Владислав Горанов измененията са „балансирани и приемливи“. Той отбелязва, че към момента по текстовете няма единно мнение между Националното сдружение на общините (НСОРБ) и Националното сдружение на кметовете на кметства. 

*Новината е допълнена в 15:02 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още