Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

По сметката на изпадналата в несъстоятелност КТБ вече има 1 млрд. лв.

Скоро ще има втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства от масата на несъстоятелността

По сметката на изпадналата в несъстоятелност КТБ вече има 1 млрд. лв.

Снимка: Архив Ройтерс

Постъпленията по сметката на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка в края на миналата година надхвърлиха сумата от 1 млрд. лева, съобщиха синдиците.

Още по темата

Според Ангел Донов и Кристи Маринова попълването на масата на несъстоятелността е постигнато чрез събиране на предоставените от банката кредити, осребряването на активи и чрез обявяване недействителността на извършени прихващания.

Те отчитат, че съществен принос имат и приетите от Народното събрание изменения в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), които бяха обнародвани в Държавен вестник на 13 март 2018 г.

Срещу голяма част от длъжниците на КТБ се водят по няколко съдебни дела по различни разпоредби от ЗБН и Търговския закон. Предоставените от законодателя възможности на синдиците за предприемане на допълнителни правни способи за защита на интереса на вложителите в кредитната институция бяха използвани и с тях се служи по възможно най-ефективния начин, и резултатите го показват, уверяват Донов и Маринова.

Те напомнят, че на 9 май миналата година им бяха разпределени 570 млн. лева, сумата от изготвената първа частична сметка за разпределение на събраните дотогава средства в масата на несъстоятелността на фалиралата банка. В резултат на нея хиляди вложители получиха част от вложенията си в КТБ, като в края на 2019 г. общо изплатените им средства са близо 502,5 млн. лв., което представлява 88,16% от разпределяната сума.

Синдиците уверяват, че активно се работи и по изготвянето на втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на КТБ и съвсем скоро тя ще бъде обявена в Търговския регистър.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
То това е чудно, ама нищо не се чува за делото срещу Цецо Василев…

Още от Бюджет и финанси
Хампарцумян: Не се очертава ръст на лихвите по кредитите заради COVID кризата