IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвят се промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на банките

Ще има нов ред и начин за определяне на минималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения

12:29 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници са публикувани на сайта на Министерство на финансите.

Новите текстове са свързани с европейските директиви и капацитета за поемане на загуби и рекапитализация на кредитните институции и инвестиционните посредници. Разпоредбите подробно регламентират реда и начина за определяне на минималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения, като съобразяват различните хипотези, в които Българската народна банка (БНБ), съответно Комисията за финансов надзор (КФН), упражняват функцията си на орган за преструктуриране, съответно на ниво група, орган за преструктуриране на дъщерно дружество, което е субект за преструктуриране, дъщерно дружество, което не е субект за преструктуриране или значим клон.

Въведена е уредба на категориите приемливи задължения. Новите правила предвиждат минималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения  да бъде изразено като процентен дял от общата рискова експозиция (общия риск на всички активи).  

Целта на промените е въвеждане на по-подробна уредба на плановете за преструктуриране на групи, като изрично се предвижда възможност в рамките на една група да бъдат обособени няколко групи за преструктуриране, както и установяване на мерки за справяне с нарушенията на минималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения и за отстраняване на последиците от такива нарушения. Друга цел е установяване на изисквания за надзорна отчетност и оповестяване на информация, свързана с минималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения и разширяване на правомощията на органа за преструктуриране да спира изпълнението на определени задължения за целите на преструктурирането.

С промените се цели и установяване на по-подробна и по-гъвкава уредба на института на договорното признаване на споделянето на загуби, както и ясна уредба на правомощията на органите за преструктуриране по отношение на определянето и прилагането на минималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения.

Според оценката на въздействие към законопроекта с влизане в сила на предложените изменения и допълнения кредитните институции и инвестиционните посредници, лицензирани в България, ще функционират при нормативни условия, които са хармонизирани с условията в другите държави членки на ЕС. „Това от своя страна ще улесни планирането на преструктурирането, ще съдейства за преодоляване на затрудненията при прилагане на инструмента за споделяне на загуби в случаите на трансгранични групи и е в интерес на правната сигурност и единния пазар“, пише в документа.

Промените ще бъдат отразени и в Закона за банковата несъстоятелност, Закона за Комисията за финансов надзор и Закона за обществените поръчки. С измененията не се предвижда създаването на нови режими, но се доразвиват реда и условията за определяне и прилагане на  минималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения.

След влизане в сила на предложените изменения и допълнения на ЗВПКИИП ще възникне задължение за кредитните институции и инвестиционните посредници да достигнат определените им нива на МИСКПЗ в рамките на преходните периоди, установени в закона и конкретизирани с решенията на органите за преструктуриране. Ще възникне допълнителна необходимост за кредитните институции и инвестиционните посредници да преразгледат задължения и инструменти, регулирани от правото на трета държава, във връзка с включването на клауза за договорно споделяне на загуби. Това на практика обаче реално не касае кредитните институции в страната, защото подобни инструменти в България няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още