IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписан е Националният рамков договор за 2015 година

Залага се увеличение на цените на медицински дейности в извънболничната помощ

15:28 | 29.12.14 г. 1
Подписан е Националният рамков договор за 2015 година

Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в присъствието на министъра на здравеопазването Петър Москов подписаха Националния рамков договор за 2015 година. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев, предаде Агенция "Фокус".

Ананиев посочи, че са направени компромиси и от двете страни. Надзорният съвет на НЗОК е приел предложението на БЛС за увеличаване на цените на някои медицински дейности в извънболничната помощ. Постигнат е и компромис със съсловната организация при появата на преразход по определени дейности да не се пипат обемите, а да се намаляват цените. Това ще става след съвместно решение на БЛС и НЗОК, като се гледа всеки месец поотделно. 

Преди няколко дни управителят на Здравната каса д-р Румяна Тодорова обяви, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да подпише Националния рамков договор за 2015 г. Причината - всички членове на надзора са били против искането на Българския лекарски съюз за увеличаване на цените на някои медицински дейности, което щяло да доведе до намаляване на обемите в извънболничната помощ.

„За първи път имаме безусловно съгласие на Български лекарски съюз да участва в регулацията за болнична помощ", каза Кирил Ананиев след подписването на документа. По думите му най-важното е, че за първи път се залага регулиране на цени в случаи, когато бюджетът на НЗОК отива към преразход. "Защитаваме интересите на пациентите и не променяме обемите на дейност", заяви Ананиев.

Той увери, че няма да има намаляване на броя на направленията за пациентите. "Първото тримесечие като приключим и като видим, че бюджетът се отклонява значително от това, което ние сме предвидили, ще направим корекции в цените", каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК.

Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че за първи път има пълноценен ангажимент и на двете страни след договорени взаимно отстъпки за това, че от една страна са гарантирани обемите за пациентите, а от друга страна, цените, които иска Българският лекарски съюз за лекарите и сестрите.

"Бюджетът на НЗОК няма да бъде надскачан и източван. Няма опасност пациентите да страдат от намалени обеми. Ако се получат увеличени обеми над заложените, тогава съвместно ръководството на Касата и Българския лекарски съюз ще направят корекции", заяви Москов.

Предстои да се одобрят бюджетите на всички районни здравноосигурителни каси за 12 месеца, а те ще одобрят целогодишния бюджет на изпълнителите на медицинска помощ. Всеки месец НЗОК ще следи тези бюджети, а на три месеца ще се извършва регулация - ако се увеличи обемът на дейностите, ще се коригират цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"като видим, че бюджетът се отклонява значително от това, което ние сме предвидили, ще направим корекции в цените"----------------И колко е това "значително" - 1%, 5%, 10%, 20%??? Лекарите пак намериха начин дръпнат чергата още към себе си. Ама така е - не се ли смени радикално модела безочливото изнудване никога няма да спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още