Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Показателят на доверие в промишлеността се повиши с 1,3 пункта през юни

Мениджърите прогнозират подобрение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, показват бизнес анкети на НСИ

Показателят на доверие в промишлеността се повиши с 1,3 пункта през юни

Снимка: Ройтерс

По данни от бизнес анкетите през юни показателят на доверие в промишлеността се повишава с 1,3 пункта в сравнение с май, показват актуалните данни на Националния статистически институт.

Производство

През април при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран спад от 0,8% спрямо съответния месец на 2017 година (предварителни данни). На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3,6%, в добивната промишленост – с 2,4%, и в преработващата промишленост – с 1,1%.

Календарно изгладените данни на строителната продукция през април също показват увеличение с 0,6% в сравнение с април 2017 година. На годишна база ръстът на строителната продукция през април, изчислен от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп при сградното строителство, където увеличението е с 2,2%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано намаление от 1,4%.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2018 г. възлиза на 21,479 млрд. лева по текущи цени. На човек от населението се падат 3 048 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1,59128 лв. за 1 щатски долар, БВП възлиза на 13,498 млрд. долара и съответно на 1 915 долара на човек от населението. Преизчислена в евро, стойността на БВП възлиза на 10,982 млрд. евро, като на човек от населението се падат 1 558 евро.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 3,6% на БВП през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.9% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година.

Индивидуално потребление

През април общият показател на доверие на потребителите нараства с 1,8 пункта спрямо нивото си от януари 2018 година. Повишаване на потребителското доверие се отчита сред населението както в градовете, така и в селата – съответно с 1 и 4,1 пункта.

Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца е леко влошена, докато очакванията им за следващите дванадесет месеца се подобряват.

През април оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи ръст от 5% на годишна база. В сравнение с година по-рано оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 16,4%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 9,1%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – със 7%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 4.9%, търговията на дребно с разнообразни стоки – с 3,3%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3,1%. Спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 4,3%.

За индивидуално потребление на населението през първото тримесечие са изразходвани 77,2% от произведения БВП. Реалното увеличение на показателя спрямо съответното тримесечие на 2017 г. е 2,9% (според сезонно изгладените данни).

Инвестиции

През април средното натоварване на мощностите в промишлеността се оценява на 73,7%, което е с 3,1 пункта под януарското равнище.

Бруто образуването в основен капитал през първите три месеца спрямо същия период на предходната година според сезонно изгладените данни се увеличава в реално изражение със 7%. Относителният дял на този показател в БВП е 18,2%.

Пазар на труда

През първото тримесечие натази година общият брой на заетите лица на възраст 15 и повече навършени години е 3,099 милиона, от които 1,655 милиона са мъже и 1,443 милиона – жени. Относителният дял на заетите лица от населението на възраст 15 и повече навършени години е 51,5%, като в сравнение със същото тримесечие на 2017 г. се увеличава с 1,5 процентни пункта. При мъжете този дял е 57,3%, а при жените – 46,1%.

През първото тримесечие на годината статистиката, че броят на безработните лица е 188,7 хиляди, от които 111,7 хиляди (59,2%) са мъже и 77,1 хиляди (40,8%) – жени.

Коефициентът на безработица е 5,7% и в сравнение с първото тримесечие на миналата година намалява с 1,2 процентни пункта. Намалението на коефициента е по-голямо при жените (с 1,8 процентни пункта) в сравнение с това при мъжете (с 0,5 процентни пункта), в резултат на което в периода януари-март коефициентът на безработица на жените е по-нисък от този на мъжете – съответно 5,1 и 6,3 процентни пункта.

По предварителни данни през първите три месеца на тази година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо същия период на 2017 година. Увеличението в индустрията е с 9,3%, в услугите – с 4,5%, и в строителството - със 7,8%.

Според бизнес анкетите на НСИ през юни,  32,5% от промишлените предприятия посочват недостига на работната сила като фактор, затрудняващ дейността им.

През март средната работна заплата е 1 107 лв. и нараства с 5,5% в сравнение с предходния месец. Спрямо март 2017 г. ръстът е 6,9%.

 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври