IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Показателят на доверие в промишлеността се повиши с 1,3 пункта през юни

Мениджърите прогнозират подобрение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, показват бизнес анкети на НСИ

13:45 | 06.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По данни от бизнес анкетите през юни показателят на доверие в промишлеността се повишава с 1,3 пункта в сравнение с май, показват актуалните данни на Националния статистически институт.

Производство

През април при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран спад от 0,8% спрямо съответния месец на 2017 година (предварителни данни). На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3,6%, в добивната промишленост – с 2,4%, и в преработващата промишленост – с 1,1%.

Календарно изгладените данни на строителната продукция през април също показват увеличение с 0,6% в сравнение с април 2017 година. На годишна база ръстът на строителната продукция през април, изчислен от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп при сградното строителство, където увеличението е с 2,2%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано намаление от 1,4%.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2018 г. възлиза на 21,479 млрд. лева по текущи цени. На човек от населението се падат 3 048 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1,59128 лв. за 1 щатски долар, БВП възлиза на 13,498 млрд. долара и съответно на 1 915 долара на човек от населението. Преизчислена в евро, стойността на БВП възлиза на 10,982 млрд. евро, като на човек от населението се падат 1 558 евро.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 3,6% на БВП през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.9% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година.

Индивидуално потребление

През април общият показател на доверие на потребителите нараства с 1,8 пункта спрямо нивото си от януари 2018 година. Повишаване на потребителското доверие се отчита сред населението както в градовете, така и в селата – съответно с 1 и 4,1 пункта.

Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца е леко влошена, докато очакванията им за следващите дванадесет месеца се подобряват.

През април оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи ръст от 5% на годишна база. В сравнение с година по-рано оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 16,4%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 9,1%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – със 7%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 4.9%, търговията на дребно с разнообразни стоки – с 3,3%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3,1%. Спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 4,3%.

За индивидуално потребление на населението през първото тримесечие са изразходвани 77,2% от произведения БВП. Реалното увеличение на показателя спрямо съответното тримесечие на 2017 г. е 2,9% (според сезонно изгладените данни).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още