Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Понижено потребление на горива и алкохол свиват постъпленията от акцизи

Общо приходите от акцизи в края на април са в размер на 1,653 млрд. лв., което е под 30% от планираното в Закона за държавния бюджет

Понижено потребление на горива и алкохол свиват постъпленията от акцизи

Снимка: БГНЕС

Намаленото потребление на горива и алкохол свиват постъпленията от акцизи. Това става ясно от месечния бюлетин за изпълнението на бюджета за месец април, публикуван от Министерство на финансите (МФ).

Общо приходите от акцизи в края на четвъртия месец от годината са в размер на 1,653 млрд. лв., което е под 30% от планираното в Закона за държавния бюджет.

„Негативните ефекти от кризата, в резултат на разпространението на COVID-19, се отразяват главно при потреблението на горива и алкохолни напитки, което оказва влияние върху размера на постъпленията през текущата година“, пише в бюлетина. 

Още по темата

По същото време на 2020 г. постъпленията от акцизи са били 1,740 млрд. лв., или с 87 млн. лв. повече. Струва си да припомним, че именно изоставането на акцизните приходи бе една от причините за пълна подмяна на ръководството на Агенция „Митници“.

Към края на април 2021 г. акцизите от тютюн и тютюневи изделия възлизат на 836,3 млн. лв., от горива са в размер на 718,5 млн. лв., от алкохол и алкохолни напитки (вкл. бира) възлизат на 83,4 млн. лв., а приходите от други акцизни стоки възлизат на 15,6 млн. лв.

В края на четвъртия месец постъпленията от мита възлизат на 78,6 млн. лв., или 33,6% от планираните. Спрямо година по-рано обаче те са с около 9 млн. лв. повече – през април 2020 г. митата са били 69,5 млн. лв.

Нетният размер на приходите от ДДС от внос към април 2021 г. е 1,302 млрд. лв., като нарастват с 24,9 млн. лв., или с 1,9% в сравнение със същия период на 2020 г.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
НАП очаква данъци върху 96 млн. лева приходи от онлайн търговия