IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пощенска банка финализира покупката на Банка Пиреос България

До юридическото сливане на двете банки, досегашната кредитна институция с гръцки акционери ще работи като дъщерно дружество

11:20 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пощенска банка, част от Eurobank Ergasias S.A. (Юробанк), приключи придобиването на Банка Пиреос България след като изкупи акциите ѝ. Това е ключово събитие в стратегията на групата за разширяване на международната ѝ дейност с фокус върху пазари, на които е лидер. Юробанк груп е регионална банкова група с канадски и американски фондове като основни акционери.

До юридическото сливане на двете банки Банка Пиреос България ще остане дъщерно дружество на Пощенска банка, съобщи пресцентърът на ръководената от Петя Димитрова кредитна институция.

Очаква се интеграцията да се осъществи до края на годината. До приключването ѝ клиентите на двете банки ще продължат да се обслужват както досега в клоновете, с които работят.

Разработват се и общи продукти и услуги за клиентите на двете банки. След приключване на юридическото сливане системите и процесите на двете банки постепенно ще бъдат интегрирани.

Investor.bg припомня, че в началото на ноември 2018 г. стана ясно, че Eurobank Ergasias S.A. е приключила споразумението за придобиването на Банка Пиреос България от дъщерното ѝ дружество Пощенска банка. Стойността на сделката е 75 млн. евро. След финализирането ѝ новата обединена група ще се превърне в четвърти по големина участник на пазара в България по размер на активите с дял от 10%.

След концентрацията новото обединение ще заема четвърто място при депозитите от граждани и домакинства с общ дял от 11,5% и трето място при жилищните и ипотечните кредити за физически лица с пазарен дял от 17,9%. Освен това обединената група ще заема пето място при потребителските кредити с пазарен дял от 9%, четвърто място при корпоративните депозити също с дял от 9% и четвърто място при корпоративните кредити с пазарен дял от 11,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още