IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пощенска банка отбеляза своята 25-годишнина на българския пазар

Рожденият ден е в година, в която банката стана четвъртата по големина и в която поставя фокус върху частното банкиране с нови офиси

22:10 | 10.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Петя Димитрова, Фокион Каравиас и&nbsp;Джордж Провопулос.&nbsp;<em>Снимка: Пощенска банка</em></p>

Петя Димитрова, Фокион Каравиас и Джордж Провопулос. Снимка: Пощенска банка

Пощенска банка навърши 25 години от старта на дейността си в България в година, в която стана четвъртата по размер на активите кредитна институция у нас и в която ще постави по-голям фокус и върху частното банкиране с нови офиси, насочени към управлението на личните средства.

„Тази годишнина е символ на непрестанното ни развитие и постижения в резултат на усилената ни работа, стремеж към развитие и към формиране на нови тенденции в българския банков сектор. Горда съм и за мен е чест да ръководя екипа на тази бързо развиваща се институция“, заяви в официалното си обръщение главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка  Петя Димитрова, цитирана от банката.

Трезорът, който е част от европейската банкова група Eurobank, придоби дейността на Alpha Bank в България през март и увеличи активите си до 6,6 млрд. лв., с което стана четвъртата най-голяма банка в страната.

След отварянето на първия клон през 1991 г., в който работят само 20 служители, за четвърт век банката постига значително развитие чрез изграждането на широка клонова мрежа и значителна клиентска база в областта на банкирането на дребно и корпоративното банкиране.

Българска пощенска банка, както е първоначалното наименование на трезора, е сред първите приватизирани банки и става част от семейството на международната финансова група Eurobank EFG. През 2006 г. Eurobank EFG Group придобива контрол над българската ДЗИ Банк, която се слива с Пощенска банка.

„Като се върнем назад във времето, решението на Eurobank да разшири бизнеса си и да инвестира в България бе много мъдро, както и решението да поддържаме тази инвестиция. След 25 години считаме България за наш ключов пазар. Тук сме, за да се развиваме дългосрочно. Ще продължим да влагаме средства в икономиката и да предоставяме обслужване на най-високо ниво на нашите клиенти“, каза главният изпълнителен директор на Eurobank Group Фокион Каравиас.

Председателят на Надзорния съвет на Пощенска банка Джордж Провопулос шък подчерта значението на висококвалифицираните служители за развитието на Пощенска банка на българския пазар.

Банката отпразнува своята 25-годишнина на българския пазар в четвъртък. Събитието събра много гости, сред които представители на правителството и бизнеса, академичните среди, посланици, международни представители, клиенти, партньори и служители.

„В житейски план 25 години са относително кратък период, но за българската банкова система, след прехода към пазарна икономика, това е почти целият житейски път. В този смисъл Пощенска банка - като четвъртата по активи в момента банка в България - е един много успешен бизнес, който успява да помогне и обедини около себе си доста други бизнес начинания“, заяви по време на събитието министърът на финансите Владислав Горанов.

В речта си той подчерта и значението на прегледа на качеството на активите и стрес тестовете в банковата система.

Сред гостите на събитието бяха още министърът на икономиката Божидар Лукарски, заместник-председателят на парламентарната бюджетна комисия Диана Йорданова, подуправителят и ръководител на управление „Банков надзор“ Димитър Костов, гуверньорът на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас, който е на посещение у нас по покана на управителя на БНБ Димитър Радев, както и председателят на Гръцкия фонд за финансова стабилност Джордж Михелис.

По време на събитието Петя Димитрова обяви откриването на първия Център „Частно банкиране“ на Пощенска банка в страната, който се намира на ул. „Цар Иван Шишман“ в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
fatal1993
преди 7 години
Здравейте, група! В момента пиша теза за моя университет и правя проучване за ликвидноста на българския капиталов пазар. Бих Ви бил много благодарен, ако отделите 2-3 минути максимум, за да попълните моя survey- [url]https://hva.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_3EicCUEZrVZ7tOJ[/url] Всеки един response ще ми е от огромна полза. Обръщам се към Вас, защото съм сигурен, че Вашите мнения ще са интересни, валидни, обективни и компетентни за един добър анализ. Благодаря Ви много предварително. Успешен ден! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още