IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пощенска банка: Преминахме прегледа на активите и на ЕЦБ с подобен резултат

Проверката е позитивна не само за банката, но и за системата, коментира главният изпълнителен директор и председател на УС Петя Димитрова

15:53 | 15.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Пощенска банка</em></p>

Снимка: Пощенска банка

Пощенска банка АД премина прегледа на качеството активите (Asset Quality Review, AQR) в България с еднакво добър резултат спрямо оценката на Европейската централна банка (ЕЦБ), пред която е била изправена банката миналата година като част европейска банкова група. Това коментира главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка и член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петя Димитрова, цитирана от прессцентъра на трезора.

Пощенска банка започна процеса на проверка, който се позовава на данни към 31 декември 2015 г., с коефициент на капиталова адекватност от 24,73% и коефициент на базов собствен капитал от първи ред (СЕТ1) от 22,17%, както и с размер на базовия собствен капитал от първи ред от 771,939 млн. лв., а на собствения капитал – 861,046 млн. лв. Коефициентът на ликвидност се равняваше на 31,76% при препоръчителни 20%.

Резултатите от приключилия преглед на качеството на активите на българската банкова система показват, че Пощенска банка е добре капитализирана и финансово стабилна организация. Според данните от проведения преглед на качеството на активите и стрес тест, публикувани от БНБ в събота, дори в условията на утежнен сценарий коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на банката е 19,7%.

През март 2016 г., във връзка с придобиването на дейността на Алфа Банк в България, Пощенска банка увеличи акционерния си капитал със 107,6 млн. лв. На проведеното на 30 юни 2016 г. общо събрание на акционерите беше взето решение печалбата на банката за 2015 г. в размер на 84,1 млн. лв. да бъде капитализирана, с което коефициентът на общата капиталова адекватност достига 25,5%.

Добрите резултати „потвърждават успеха и представляват важна награда за Пощенска банка. Уверен съм, че банката ще продължи да бъде финансово здрава, печеливша и успешно ще продължи да играе ключова роля в българската икономика“, заявява председателят на Надзорния съвет на Пощенска банка Георгиос Провопулос в прессъобщението.

„Като част от европейска банкова група ние бяхме добре подготвени за прегледа на качеството на активите, тъй като преминахме успешно подобен тест от Европейската централна банка с еднакво добър резултат през миналата година. Радвам се, че проведената от БНБ проверка на качеството на активите е позитивна не само за нашата банка, а за системата като цяло, което още веднъж доказа стабилността й и затвърди доверието на хората в търговските банки и в регулатора“, коментира и Петя Димитрова.

За първото полугодие на 2016 г. нетната печалба на Пощенска банка възлиза на над 55 млн. лв., което представлява ръст от 16% спрямо същия период на 2015 г.

От банката дават заявка, че ще продължат да финансират икономиката чрез важната роля, която играят в този процес, и ще работят за запазване на високо доверието в банковата система.

„Комбинацията от силна капиталова позиция, висока ликвидност и изключително добри резултати от оценката на качеството на активите и стрес теста ще позволят на Пощенска банка да развие перспективите си за устойчив растеж през следващите години“, посочват от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
Гръцката Юробанк нямаше много задоволителни резултати при проверката на качеството на активите, организирана през 2014 г. от ЕЦБ! Но нали българската Пощенска банка, част от Юробанк - Гърция, от година и половина живее в някаква своя паралелна реалност и твърдят, че не били гръцка банка, ами канадско-американска виждаш ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още