Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Последен ден фермерите да докажат продажби на продукция, за да получат субсидии

Нужните минимални добиви са различни за различните плодове и зеленчуци, а доказването на продажбата им с фактури е нужно, за да се изсветли секторът

Последен ден фермерите да докажат продажби на продукция, за да получат субсидии

Снимка: Pixabay

Днес изтича срокът, в който фермерите трябва да докажат, че са произвели и продали определено количество продукция, за да получат финансово подпомагане за нея, припомня БНР.

Oт Фонд "Земеделие" предупреждават, че земеделци, които не представят нужните финансови документи, няма да получат субсидия.

Нужните минимални добиви са различни за различните плодове и зеленчуци, а доказването на продажбата им с фактури е нужно, за да се изсветли секторът. 

Още по темата

Градинарите, кандидаствали по схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци, трябва да представят документи, които доказват минимални добиви и реализация на произведената продукция.

Националното радио припомня още, че обвързаното подпомагане беше свързано с много скандали през годините. Преди 2 години България беше производител на тикви №1 в Европа, а площите с тикви през 2016 г. нараснаха с 500%. Причината бяха ниските разходи за производство -  три пъти по-малки от субсидията.

Така се оказа, че е достъчно да засееш тикви, дори без да се грижиш за тях и без да прибираш реколтата от полето, като само получаването на субсидия гарантираше печалбата. След скандала тиквите вече не се подпомагат. Според БНР има сигнали от фермери, че подобна схема се прилага и при други култури.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството одобри допълнителни разходи за над 33 млн. лв.