IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пострадалите от Хитрино могат да потърсят обезщетение за щети и на трети лица

Гинка Чавдарова: Община Хитрино ще има възможност да се възползва от помощ по фонд "Солидарност"

11:58 | 12.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Пострадалите и увредените лица могат да потърсят обезщетение и отговорност за нанесени щети на трети лица. Това каза в интервю за БНР адвокат Евгений Мосинов.

Според него вероятно много малко от хората в Хитрино имат имуществена застраховка на жилищата, която все още не е задължителна, а доброволна.

Адвокатът посъветва да се направят констативни протоколи, които са задължителни.

„Ако се открие виновно лице, машинист или друго лице от железопътната инфраструктура, исковете за вреди могат да бъдат насочени пряко и към него. Истината е, че в такива размери на бедствието възможностите на застрахователите са най-големи. Но първо трябва да се определят границите на бедствието, защото застрахователите отговарят при определени обстоятелства и причини по общата застраховка", обясни Евгений Мосинов. 

Добре е да се съобщи на пострадалите лица кой е застраховятелят по „Гражданска отговорност“, за да могат те да направят своите претенции. Надявам се, че съдействие може да им окаже и превозвачът.

Адвокатът е категоричен, че по-добре за хората е да направят индивидуални искове за претенции, защото в България това е по-бързата процедура.

„Действително застраховката "Гражданска отговорност“ е задължителна както за моторни превозни средства, така и за превозвачите на железопътния транспорт. Тя има определени граници на покритие“, посочи Мосинов.

Компанията „Булмаркет“, чиито цистерни дерайлираха в събота сутринта, е имала застраховка „Гражданска отговорност“, съобщи в неделя финансовият директор на фирмата.

"На Община Хитрино ще бъде предоставена възможността да се възползва от помощ по общинския фонд "Солидарност", въпреки че формално не е включена в него", съобщи от своя страна Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

В неделя сутринта кметовете от Шуменска област са взели солидарно решение да внесат предложение по време на предстоящите заседания на общинските съвети – всички общини от Шуменска област да преведат според възможностите им по около 5000 лв. по целева сметка на общината в подкрепа на семействата и на самата община за възстановяване на нанесените щети.

„Около 3 хиляди лева за селото ще преведе и Община Златарица", информира Чавдарова.

Гинка Чавдарова допълни, че е задвижен механизмът на общинската солидарност, като много други общини са дали заявки, че са готови да помогнат с ремонти.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още