Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Потребителските заеми поскъпнаха, а жилищните поевтиняха през февруари

За една година средната лихва на кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, спада с 0,65 пр.п. до 3,15%, показва статистиката на БНБ

Потребителските заеми поскъпнаха, а жилищните поевтиняха през февруари

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През  февруари лихвите по новите договори на домакинствата се движиха и в двете посоки – при заемите за потребление в левове нивата се вдигнаха на годишна база, а при жилищните кредити спаднаха, отчете статистиката на централната банка.

За една година най-голямо намаление има при жилищните заеми в левове, където средната лихва спада с 0,46 процентни пункта до 3,26%. Понижението през февруари на месечна база е с 0,02 пр. п. При новите договори, които домакинствата сключваха през миналия месец за жилищни кредити в евро, средната лихва намалява на годишна база с 0,35 пр. п. до 3,70%.

За една година средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове през февруари спада с 0,06 пр.п. до 7,89%, а по кредитите за потребление в евро – с 0,64 пр.п. до 7,04%.

КРЕДИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА  (НОВ БИЗНЕС)

Годишният процент на разходите по нов бизнес на кредитите за потребление в левове през миналия месец расте с 0,03 пр. п. до 9,99%, а в евро намалява с 1 пр. п. до 4,74%.

През февруари фирмите сключваха нови договори при среден лихвен процент по кредити до 1 млн. евро, договорени в левове, на 4,12% – с 0,24 пр.п. по-високо в сравнение с година по-рано. Лихвата на заемите, договорени в евро, обаче се понижава на годишна база с 0,63 пр.п. до 2,70%.

КРЕДИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (НОВ БИЗНЕС)

Средният лихвен процент по кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, за една година спада с 0,65 пр.п. до 3,15%, а по тези, договорени в евро, се повишава с 0,18 пр.п. до 3,53%.

На месечна база средната лихва по заемите на бизнеса до 1 млн. евро, договорени в левове, нараства с 0,18 пр.п., а по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, намалява с 0,10 пр.п.

През миналия месец кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, са вземани при средна лихва 3,15% – с 0,42 пр.п. по-високо, отколкото преди месец. При заемите, договорени в евро, тя се понижава с 0,10 пр.п. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври