IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече пари за извънболнична помощ одобриха депутатите

Националният рамков договор вече ще се сключва за тригодишен период, бе записано в бюджета на НЗОК за 2020 г.

18:52 | 28.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетът на Националната здравноосигулителна каса (НЗОК) бе одобрен скоростно на второ четене от Комисията по бюджет и финанси в парламента. Депутатите минаха през текстовете за по-малко от час без дебати.

Беше одобрено увеличение за първичната извънболнична помощ с 6 млн. лв., което бе текст на левицата. От резерва на Касата се отпускат и по 3 млн. лв. за специализираната доболнична помощ и за медико-диагностични дейности, записаха народните представители.

Националният рамков договор (НРД) в сектора вече ще важи за три години, а не за една както досега, приеха още депутатите на второ четене на закона. 

Беше одобрено предложението на председателя на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ лечебните заведения, сключили договор през 2019 г. при условията и по реда на НРД за медицинските дейности за 2018 г., да не могат догодина да сключват с НЗОК договори или допълнителни споразумения за дейности по нови клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури спрямо договореното от съответното лечебно заведение през 2019 г., освен когато те не са изпълнявани на територията на съответната районна каса.

В закона за бюджета на Касата беше вкаран текст, уреждащ изплащане на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания. Надзорният съвет, по предложение на управителя на фонда, своевременно ще одобрява компенсирани промени между показателите по бюджета на НЗОК в частта разходи и трансфери, за да може да се изплатят съдебните такси и лихвите по делата, заведени и спечелени от болниците срещу НЗОК. Сумите към момента са в размер на 1 млн. лв.

ГЕРБ предложиха децата с онкологични заболявания и след навършване на 18 години да продължат да се лекуват в "детската онкология" и държавата да продължи да плаща за лечението до излекуване на пациента. Предложението беше прието единодушно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още