IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прагът на кешовите разплащания остава 10 хил. лева засега

Окончателното решение за промени в ДОПК ще бъде взето от депутатите в пленарната зала

18:22 | 13.07.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Прагът на кешовите разплащания остава 10 хил. лева. Това бе гласувано днес от парламентарната бюджетна комисия след дебат за промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Припомняме, че управляващите искаха да въведат праг от 1 000 лв. за плащания в брой, но предложението срещна отпор от различни страни заради опасения за банковите такси, с които ще бъдат натоварени гражданите и бизнеса.

Промените в ДОПК бяха обосновани от вносителите с борбата срещу сивата икономика.

Компромисната идея прагът да бъде 5 хил. лева е отпаднала при днешното заседание на комисията.

Прагът остана 10 хил. лева, потвърди пред Investor.bg депутатът Светла Бъчварова.

Тя коментира, че депутатите от комисията са сметнали предложения праг от 1 000 лева за необосновано нисък и се е търсило междинно ниво. Тя посочи, че понижението на прага ще е свързано със солидни такси.

Ще видим какво ще се гласува в зала, допълни народният представител.

Депутатите от бюджетната комисия приеха и акцизна ставка за нагреваемите цигари, които все още не се внасят в България, в размер на 152 лева за кг тютюн, вложен в новите изделия.

От догодина се променят и специфичната и пропорционалната ставка - съответно на 109 лева на 1 000 къса и 25% от продажната цена. Отделно се дава възможност на фискалния контрол на Националната агенция за приходите (НАП) да може да контролира и акцизни стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
dr.5rov
преди 6 години
Ще ми се да си мисля, че преобладаващо негативните коментари в този сайт по този въпрос също са повлияли поне малко за това решение, но едва ли.Важното е, че управляващите започват да се учат да правят това, което е приемливо, а не това което им се иска. Май това е крачка в правилна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 3
Спящият бик
преди 6 години
Плащам кеш само където няма пос. Никой не ме задължава, но е голямо удобство, не бих се върнал към назад към смачканите и мръсни банкноти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
и аз съм бил в сащ и съм бачкал в бар който работеше само в кеш заради бакшиша, имаше много по 100 ... който нямаше кеш, отсреща имаше банкомат с дебела такса :) даже в целия им туристически бизнес се бачка яко с кеш ! Също така бяхме около 20 чоевка на черно, а касовеите апарати се зануляваха всяка вечер, акциз се плащаше на око на бутилка :) Така че не е като тук, ама като почнеш да говориш като комсомолец и мен ме изнервяш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Чудно как не са те арестували. А замислял ли си се, че е възможно ниският процент сива икономика да се дължи на по-добре работещата данъчна и правосъдна система, а не на това дали купуваш пакет чипс с кредитна карта или със 100 доларова банкнота?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Гледали са банкнотата щото ти си съмнителен ...касиерките го гледали...ми то ти си за фотографиране бе пич... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
Дядо Коледа
преди 6 години
Ако супермаркета се е казвал "всичко по 1$" е нормално. Стига си писал измислени истории. Все едно тук като извадиш 100 лева , в който и да е магазин да те гледат учудено, напротив ще ти се зарадват още се постараят да ти предложат повече стока, че да ги оставиш всичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 14
lyusien
преди 6 години
До 5 Живях известно време в С А Щ И когато пазарувах в супермаркет и извадих 100 доларова банкнота да плащам касиерките ме гледаха някак учудено Проверяваха банкнотата Изглежда на не съвсем нормално но сивата икономика в С А Щ е 7 % в България е 37 % Това харесва ли ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Не бих нарекъл нормална държава, която ограничава гражданите и фирмите да използват законно платежно средство за каквото пожелаят и каквато сума искат. А ти ако не обичаш да плащаш в брой, никой не те кара насила, има предостатъчно алтернативи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Мен пък ме баннаха за 2 дена защото под новините за този праг при плащанията наричах правителството такова, каквото е. Не съм ги псувал или обиждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Дядо Коледа
преди 6 години
Във всяка развита и свободна държава, която няма проблеми с банковата си сметка , поради което и няма намерение да ограничава правата на гражданите си и стига да са им налични могат да си ги харчат и нареждат както си пожелаят, кеф ти в брой, кеф ти по банка. А относно първоначалният им предтекст, че намеренията им са да борят сивата икономика, трябва да се знае, че НАП имат толкова много информация за всеки един физически или юридически субект, че мърдане няма , всички останали приказки за бла бла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още