Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Прагът на кешовите разплащания остава 10 хил. лева засега

Окончателното решение за промени в ДОПК ще бъде взето от депутатите в пленарната зала

Прагът на кешовите разплащания остава 10 хил. лева засега

Снимка: Pixabay

Прагът на кешовите разплащания остава 10 хил. лева. Това бе гласувано днес от парламентарната бюджетна комисия след дебат за промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Припомняме, че управляващите искаха да въведат праг от 1 000 лв. за плащания в брой, но предложението срещна отпор от различни страни заради опасения за банковите такси, с които ще бъдат натоварени гражданите и бизнеса.

Промените в ДОПК бяха обосновани от вносителите с борбата срещу сивата икономика.

Още по темата

Компромисната идея прагът да бъде 5 хил. лева е отпаднала при днешното заседание на комисията.

Прагът остана 10 хил. лева, потвърди пред Investor.bg депутатът Светла Бъчварова.

Тя коментира, че депутатите от комисията са сметнали предложения праг от 1 000 лева за необосновано нисък и се е търсило междинно ниво. Тя посочи, че понижението на прага ще е свързано със солидни такси.

Ще видим какво ще се гласува в зала, допълни народният представител.

Депутатите от бюджетната комисия приеха и акцизна ставка за нагреваемите цигари, които все още не се внасят в България, в размер на 152 лева за кг тютюн, вложен в новите изделия.

От догодина се променят и специфичната и пропорционалната ставка - съответно на 109 лева на 1 000 къса и 25% от продажната цена. Отделно се дава възможност на фискалния контрол на Националната агенция за приходите (НАП) да може да контролира и акцизни стоки.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
2
 
12
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ще ми се да си мисля, че преобладаващо негативните коментари в този сайт по този въпрос също са повлияли поне малко за това решение, но едва ли.
Важното е, че управляващите започват да се учат да правят това, което е приемливо, а не това което им се иска. Май това е крачка в правилна посока.
1
 
0
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Плащам кеш само където няма пос. Никой не ме задължава, но е голямо удобство, не бих се върнал към назад към смачканите и мръсни банкноти!
0
 
4
 
10
khao до: lyusien
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
и аз съм бил в сащ и съм бачкал в бар който работеше само в кеш заради бакшиша, имаше много по 100 ... който нямаше кеш, отсреща имаше банкомат с дебела такса :) даже в целия им туристически бизнес се бачка яко с кеш ! Също така бяхме около 20 чоевка на черно, а касовеите апарати се зануляваха всяка вечер, акциз се плащаше на око на бутилка :) Така че не е като тук, ама като почнеш да говориш като комсомолец и мен ме изнервяш :)
0
 
3
 
9
Sakamano до: lyusien
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Чудно как не са те арестували. А замислял ли си се, че е възможно ниският процент сива икономика да се дължи на по-добре работещата данъчна и правосъдна система, а не на това дали купуваш пакет чипс с кредитна карта или със 100 доларова банкнота?
1
 
2
 
8
majnata до: lyusien
преди 4 месеца
Гледали са банкнотата щото ти си съмнителен ...касиерките го гледали...ми то ти си за фотографиране бе пич... : )))

Още от Бюджет и финанси
Банкова тайна крие контролите за проследяване на трансакциите