Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Правителството даде още 1,5 млн. лв. за изплащане на лихвоточките

Агенция „Митници“ получи 10 млн. лв. за съоръжения и доставка на нова техника

Правителството даде още 1,5 млн. лв. за изплащане на лихвоточките

Снимка: Pixabay

Правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на финансите за 2019 година, съобщиха от правителствената информационна служа. Отпускат се допълнително 12,35 млн. лв. в т.ч. и по показател „Персонал“ — 100 хил. лева.

От тези вътрешнокомпенсирани промени средства в размер 1,5 млн. лв. ще се дадат по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд за изплащане на натрупаните задължения за левови компенсации на граждани, отговарящи на нормативно установените изисквания като притежатели на многогодишни жилищно- спестовни влогове.

Припомняме, че компенсациите на притежателите на т.нар. лихвоточки, одобрени за обезщетяване заради загубата на влоговете някогашната Държавна спестовна каса и придобили или започнали строителство на жилище и подали искане до 30 ноември 2016 г., трябва да бъдат изплатени до края на тази година. 

Още по темата

Притежателите на общо 155 хил. жилищно-спестовни влога получиха право през 2010 г., съгласно определени критерии, да получат обезщетение за изгубените си спестявания. Условието е до 30 ноември 2016 г. те да са закупили или започнали да строят собствено жилище, както и да подадат искане за компенсация. Крайният срок – 31 декември т.г., е записан в Закона за уреждане на правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Той беше многократно удължаван през последните няколко години заради системно недофинансиране на създадения специален Национален компенсационен жилищен фонд, който е под шапката на финансовото министерство.

През миналата година са компенсирани 5178 жилищноспестовни влога от Националния компенсационен жилищен фонд, като средната изплатена компенсация по един влог е около 6 хил. лв. Според сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти обаче обезщетение чакат още близо 150 хил. души и парите изобщо няма да стигнат за всички.

С решение на МС се отпускат и 10,7 млн. лв. за проекта „Изграждане на съоръжения за отвеждане на високи води на р. Хаяз при ГКПП „Капитан Андреево“ (1,72 млн. лв.), за доставка на рентгенови системи (2,34 млн. лв.) и за разходи в областта на електронното управление и за използваните информационни и комуникационни технологии (6,68 млн. лв.) по бюджета на Агенция „Митници“ за 2019 г.

По отношение на разходите за персонал, вътрешната промяна по бюджета на МФ е в размер на 100 хил. лв., която е във връзка с промените в Устройствения правилник на Министерството на финансите, обнародвани в „Държавен вестник“, бр. 18 от 2019 г. Увеличаването на разходите за персонал по бюджетна програма „Интегриране на финансовата система във финансовата система на ЕС“ е за сметка на намаление на разходите за персонал по бюджетна програма „Защита на публичните финансови интереси”.

Промените са в рамките на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2019 г., става ясно още от решението на МС.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Някои банки вече намаляват процента на финансиране при кредити