IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правото на втора пенсия ще може да се придобива и пет години по-рано

Депутатите приеха окончателно промени в Кодекса за социално осигуряване

12:56 | 02.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правото на втора пенсия за старост ще може да се придобива при навършване на възрастта за пенсиониране по закон или пет години по-рано.

Това реши окончателно Народното събрание, като прие промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщава БНР.

По желание на осигуреното лице фондът за допълнително задължително пенсионно осигуряване може да изплаща допълнителна пожизнена пенсия за старост пет години преди навършване на възрастта му за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Това ще става при условие, че натрупаните средства по индивидуалната партидана лицата позволяват отпускане на такава пенсия в размер не по-малък от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

С поправките на осигурените лица се дава право да променят участието си във фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване и да прехвърлят натрупаните средства по индивидуална партида от един в друг съответен фонд, управляван от друго пенсионно осигурително дружество, ако е изтекла една година от датата на сключване на първия му осигурителен договор или една година от датата на служебното му разпределение.

Осигурените лица ще могат да прехвърлят средствата от индивидуалните си партиди във фонда при несъгласие с извършените промени в правилника му или в инвестиционната му политика, ако в тримесечен срок от уведомлението подадат заявление за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още