IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат промени в ГПК, които да върнат баланса кредитор – длъжник

ГЕРБ предлага „несеквестируеми вземания“, а законопроект на „Коалиция за България“ въвежда обжалване на оценката на активи, заложени при заем

17:58 | 29.04.14 г. 1
Предлагат промени в ГПК, които да върнат баланса кредитор – длъжник

Две предложения за промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) са изготвили и внесли в деловодството на парламента депутати от 42-то Народно събрание. Целта и на двата проекта са повече права за длъжниците, които не могат да изплатят своите задължения. Исканията за промени са внесени от депутати на опозицията и от мандатоносителя - „Коалиция за България“.

Първият проект за промяна в ГПК, внесен от ГЕРБ, предлага въвеждането на т.нар. „несеквестируеми вземания“, за които банката няма да допуска принудително изпълнение от съдебни изпълнители.

Такива ще бъдат част от трудовите възнаграждения на длъжника, нужни за нормалното му съществуване, пенсиите, издръжките, социалните плащания, стипендиите и други, коментират вносителите, сред които е и Десислава Атанасова, в своите мотиви към законопроекта.

В проекта е предвиден електронен запор на банковите сметките на длъжниците. По този начин ще бъдат спестени над 500 лева такси за длъжниците. В момента съдебните изпълнители трябва да внасят на хартиен носител във всяка банка искане за налагане на запор по банковите сметки на длъжника, като всяко едно се заплаща по 18 лева.

В България обаче има 29 банки и клонове на чужди банки и така таксата може да набъбне до над 500 лева, докато самата сума, която се търси да бъде в по-малък размер.

Проектът, внесен от „Коалиция за България“, пък касае друг проблем, сочен от длъжници – лишаване от правото на защита при оценката на имотите, заложени като гаранция за заема.

В момента ГПК приравнява банките и техните документи с държавните институции и ги поставя в доминиращо положение, защитаващо техните частни финансови интереси, смятат вносителите Борислав Цветков и Георги Кадиев.

С предложените промени длъжниците ще могат да обжалват направената оценка на имуществото им и да поискат независима експертиза.

В случай, че са изготвени повече от една оценка се приема средноаритметичният резултат за стойността на имота. Ако оценките се различават с повече от 25 на сто в стойностите си, се прави нова оценка, чиято стойност се приема за окончателна, предвижда още законопроектът.

Текстовете въвеждат и механизъм, който да не допуска прекомерно обезценяване на активите при повторно обявяване за продан (в случай, че не са били намерени кандидати при първия търг). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Направо им се чудя на тия *** - ще върнат България във феодализма, т.е. преди 2000 год. когато е било изключително трудно да събереш парите си от некоректни длъжници и на практика е липсвало съдебно изпълнение. Решенията са оставали един лист хартия, с която не можеш да си обършеш и ***.Несеквестируеми вземания - сега има такива - само част от заплатата може да отива за погасяване на дълга.Обжалване на оценките - абсолютно ненужно и водещо до забавяне на изп.процес с поне няколко месеца. Когато има няколко купувача винаги се стига до паразна цена. Та нима един оценител знае коя е пазарната цена. Цената на един актив е толкова, колкото платят за него, а не колкото е писал оценителя. И сега има имоти с надути оценки, които стоят и не могат да се продадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още