IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чужди инвестиции се сриват през февруари със 73% на годишна база

Вложенията от чужбина възлизат на 41 млн. евро - спад от 43% в сравнение с януари

15:03 | 14.04.14 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преките чужди инвестиции се сриват през февруари със 73% на годишна база

През февруари преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната възлизат на 41,3 млн. евро. Сумата е със 72,9% по-малка от капиталите в обем на 152,5 млн. евро, прекосили границите на страната през февруари 2013 г. Размерът им е и с 43,27% по-малък от ревизираните в посока нагоре инвестиции за 72,8 млн. евро за януари.

Така от началото на годината общата сума на ПЧИ възлиза на 114,1 млн. лв, разкриват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) за състоянието на платежния баланс за първите два месеца на 2014 г. Тенденцията за понижение на показателя остава, тъй като спрямо януари-февруари 2013 г. той се свива с 48,9%, или със 109,2 млн. лв.

Не е новина, че инвестициите са далеч от рекордните предкризисни нива, но тепърва предстои да разберем как ще се отрази изтеглянето от страната на две големи компании, обявено в края на февруари.

Тогава „Видеолукс Холдинг“ - собственикът на веригата за техника „Технополис“ - подписа предварителен договор за покупката на българското поделение на германската верига Praktiker. Другият инвеститор, който продава, е белгийската верига за търговия на дребно с хранителни продукти Delhaize Group. Kомпанията съобщи, че ще се раздели с веригата „Пикадили". В последствие стана ясно, че Delhaize продава бизнеса си в Босна и Херцеговина и обмисля да излезе и от Румъния. 

По държави от началото на годината лидер е Холандия, коато е най-големият чуждестранен инвеститор за периода с 48,7 млн. евро. Подгласник са Британските вирджински острови с 18,6 млн. евро. Най-големите нетни отрицателни потоци за периода са към Франция - 6,5 млн. евро, показва още статистиката на БНБ. Британските вирджински острови са офшорна зона и сумите, влезли в страната, едва ли са под формата на дълготрайни инвестиции.

През миналата седмица пък председателят на УС на Френско-българската търговска камара Стефан Дьолае разкри, че Франция възнамерява да удвои инвестициите си в България, които по негова информация до момента са за около 1 млрд. евро. По думите му френските компании желаят все повече да инвестират в нашата страна и не се оплакват от корупция.

Същевременно обаче един френски инвеститор е напът да напусне страната ни. Най-голямата европейска верига от типа „направи си сам“, британската Kingfisher, има намерение да придобие конкурента си Mr. Bricolage, а с това и франчайз бизнеса ѝ, част от който са магазините на веригата в България, стана ясно в началото на април. 

Taблица: БНБ. Отрицателният знак показва нетно нарастване на активите на българските предприятия в чужбина.

В абсолютно изражение през февруари финансовата сметка, която включва преките и портфейлните инвестиции, е на дефицит от 169,5 млн. евро спрямо дефицита от 121,9 млн. евро, регистриран през февруари 2013 г. За първите два месеца на годината финансовата сметка се е свила до отрицателните 606 млн. евро при дефицит по перото от 1,212 млрд. евро за същия период на миналата година.

През първите два месеца на 2014 г. постъпленията от чужди туристи в страната се увеличават с малко над  3% на годишна база до 219,9 млн. евро. За сравнение – през януари-февруари 2013 г. приходите от чужди туристи са били 213,4 млн. евро.

През разглежданите месеци сумите, които българските туристи са похарчили при пътуванията си в чужбина, растат с 9,4% до 147,6 млн. евро. За пътуванията си през същия период на 2013 г. сме похарчили 134,5 млн. евро.

Текущите трансфери, които включват преводите от българи в чужбина, евросубсидиите и членския внос на България в бюджета на Европейския съюз, към 28 февруари 2014 г. са 275,1 млн. евро. Данните показват, че сумата на текущите трансфери се покачва с 13,87% от 241,6 млн. евро, отчетени година по-рано.

Данните за износа и вноса вече бяха обявени от Националния статистически институт (НСИ) в петък. Статистиката отчете, че през февруари износът се е понижил с 5,3% на месечна и минимално с 0,7% на годишна база. Спадът на вноса е с 6,2% на годишна база. Данните показаха още, че конфликтът между Русия и Украйна може да се отрази по-съществено на нашия внос от страните, отколкото на износа към тях.

През февруари текущата и капиталовата сметка е положителна и възлиза на 4,9 млн. евро при дефицит от 413,4 млн. евро през февруари миналата година. За първите два месеца на годината текущата и капиталовата сметка е отрицателна и се свива до 275,8 млн. евро при отчетените година по-рано 500 млн. евро.

В края на миналия месец Министерството на финансите завиши прогнозата си за икономическия растеж на страната за 2014 г. до 2,1%. Според ведомството един от факторите, който ще задвижи икономиката ни, ще са инвестициите. Финансовият министър Петър Чобанов залага за ръст на вложенията в размер на 3% в следващите три години заради капиталовите разходи на правителството.

Очакванията на МФ са, че ПЧИ ще се стабилизират на нива от леко под 3% от брутния вътрешен продукт. Ако това равнище бъде постигнато, те ще осигурят пълно покритие на дефицита по текущата сметка на платежния баланс.

Общият платежен баланс продължава да е отрицателен. През втория месец на 2104 г. той е в размер на минус 324,8 млн. евро при отрицателен общ баланс от 258,1 млн. евро спрямо същия месец на 2013 г. Сумата на общия баланс за първите два месеца на 2014 г. е 952,2 млн. спрямо 1,57 млрд. евро година по-рано.

Повече за перспективите пред икономиката на България можете да разберете от разговора между Делян Петришки от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Е да време е да цъфне най-накрая. Макар ч мащабите на проблема са доста по големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
dimitkara
преди 10 години
http://***.getins.bg/?affid=4293
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 10 години
определено нямаш опит в правенето на бизнес в България и представа нямаш от институции като Агенцията по храните , Инспекцията по труда и всякакви други знайни и незнайни контролни институции в родината п.п. 20-50 хих могат да ти стигнат да отвориш бутка за семки - проблема е че ти наричаш това бизнес :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
"имайки в предвид това 38.2+30(ефект на ДДС) = 68.2."здраво се излагаш с такива сметки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 14
15%
преди 10 години
Бойко е виновен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
Изобщо не съм съгласен за тези капиталови прагове. За да започнеш малък бизнес у нас и 20-50 хил. ще ти стигнат, можеш да наемеш техниката и помощенията не е нужно да ги купуваш непременно. Проблемът е, че няма никакви мерки в защита на този бизнес и данъците върху потреблението са прекалено високи и е много трудно да оцелееш в преработващата промишленост. Безрасъдното разпределение на еврофондовете също играе голяма роля. На запад е забранено едрите стопанства да получават държавна субсидия, а у нас тези стопанства изяждат 95% от субсидиите. Заради това дребните фирми лесно биват смазани от партийните спонсори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
А кои точно са инвестициите през януари и февруари 2013 г.? Да не се окаже, че в голямата си част са ВЕИта, както се оказа за ПЧИ през 2012 г. В края на 2011 г. в България работеха около 130 "фотоволтаични" мегавата, а година по-късно те вече са 1040 мегавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 10 години
по скоро не си прав (а) - печалба няма заради високия капиталов праг за влизане в бизнеса и от там ниската рентабилност на инвестицията заради малкия и не платежоспособен пазар . Или с думи прости - и тук и в Германия за да направиш едно колбасарско цехче ти трябват 1 млн евра - но тук възвращаемостта ти ще е с пъти по малка . демек - не данъците са проблем а регулаторната рамка :) щото тя изисква пари и лихви още преди да си направил и 1 лв печалба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Печалба за икономиката ни няма защото средната класа у нас е смазана от прекалено високи данъци и акцизи и тя изобщо не консумира, а постоянно спестява и оцелява. Доверие в правителството липсва, защото политическата ни класа е 1:1 с тази от преди 70 години и мисли по същия паразитен начин. 50% от данъците отиват да се плащат пенсии и помощи, а не отиват да подобряване на инфраструктура, образование, т.е тяхната възвръщаемост е нулева. Всяка нормално правителство трябва всячески да се опитва да намали този дефицит, защото той задушава работещите хора и ги държи в перманентна бедност. Спирането на пенсионната реформа и дискриминационния праг за пенсиониране между мъже и жени е най-големия ни проблем в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
То тогава трябва да се излеят милярди на БФБ и в редица други сектори, където факторите на производство са ниски. Няма инвестиции, защото нямат доверие. Доверието е този фактор, който отблъсква всички - както инвеститорите, така и местните ако наистина има дефлация спрямо НСИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още