IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките и портфейлни инвестиции на българи в чужбина продължават да растат

За шест години нетната международна инвестиционна позиция на страната се подобрява с 13,440 млрд. евро

16:07 | 30.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международната инвестиционна позиция (МИП) на България се подобрява към 30 март от -36,227 млрд. евро, колкото е била през март 2010 г. до -22,787 млрд. евро, показват предварителни данни на Българската народна банка (БНБ).

Така се оказва, че за шест години МИП намалява своята отрицателна стойност с 13,440 млрд. евро и една от причините за това е, че се увеличава запасът на преки и портфейлни инвестиции на българи в чужбина, въпреки че през 2015 г. имаше известна стагнация.

Това се насърчава от комбинацията от ниски лихвени проценти и натрупване на спестявания, като българите постепенно се ориентират и търсят алтернативи за своите вложения.

МИП показва стойността и композицията на външните активи и пасиви на дадена страна. Тя може да бъде както положителна, така и отрицателна, като данните показват, че съвкупно повече нерезиденти държат активи в България, отколкото българи държат активи в чужбина. Това означава, че българската икономика (частен и държавен сектор) е нетен длъжник към нерезиденти.

Стойността на МИП не трябва да се гледа сама по себе си, тъй като нейната структура е по-важна.

Така например една икономика с висока отрицателна МИП поради голям размер на чужди инвестиции в реални производствени мощности със сигурност е в по-добра позиция от друга страна с висока отрицателна МИП, съставена основно от външен дълг, който има падеж през следващите 12 месеца.

По същата логика висока положителна МИП не означава задължително ползи за съответната икономика, особено ако МИП е формирана от отпуснати дългове към неплатежоспособни икономики.

Експертите на БНБ пресмятат, че преките и портфейлни инвестиции в България също нарастват, като 2015 г. беше изключение и се наблюдаваше лек спад. Тази тенденция увеличава отрицателната МИП, но за сметка на това инвестициите в сектори с висока добавена стойност носят своите ползи.

За първото тримесечие на тази година преките инвестиции се увеличават от -37,995 млрд. евро и достигат -37,768 млрд. евро, отчита централната банка.

На годишна база преките инвестиции са с 32 млн. евро повече.

За три месеца портфейлните инвестиции се увеличават с 935,6 млн. лева, като от  -1,109 млрд. евро към 31 декември 2016 година, достигат 173,4 млн. евро в края на първото тримесечие на тази година.

Това се дължи на увеличението на дяловия капитал и акциите на инвестиционните фондове, които зависят от реинвестираната печалба.

През първото тримесечие на тази година ръстът на дяловия капитал и акциите на инвестиционните фондове е с 644 млн. евро, изчислиха в БНБ.

Забелязва се значително увеличение на резервите на централната банка, което води до намаляване на отрицателната МИП.

През последните няколко години това е един от факторите, който спомогна за намаляване на общата външна нетна задлъжнялост на българската икономика.

Резервите на централната банка на тримесечна база се увеличават от 23,898 млрд. евро до 24,044 млд. евро в края на март.

На годишна база ръстът е с 2,684 млрд. евро.

В момента резервите представляват около 50% от БВП на страната. Това е солиден буфер, който централната банка използва, за да гарантира стабилността на валутния борд (фиксиран курс от 1,95583 лева за едно евро).

За шест години, според данни на управление „Емисионно“ на БНБ, резервите се увеличават с 11,836 млрд. евро. Най-сериозен е ръстът през периода 2014 - 2016 г. - почти 8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още