Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Преките инвестиции през февруари се увеличиха над два пъти на годишна база

Най-много средства в страната са вложили ирландци, холандци и граждани на Люксембург, показва банковата статистика

Преките инвестиции през февруари се увеличиха над два пъти на годишна база

Снимка: Архив Ройтерс

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) на България през февруари са 21,9 млн. евро и се увеличават над два пъти на годишна база, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). За сравнение - през втория месец на миналата година те бяха 7,8 млн. евро.

От 1 януари до 28 февруари в страната са направени вложения за 437,6 млн. евро, но те намаляват с 674,1 млн. евро спрямо първите два месеца на миналата година, изчисляват в централната банка

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е на минус с 574,3 млн. евро за периода от януари – февруари 2019 г. Той е по-нисък с 456,6 млн. евро от дяловия капитал за първите два месеца на миналата година, който беше на отрицателна територия със 117.7 млн. евро. 

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 0,02 млн. евро, при положителен нетен поток от 4,7 млн. евро за януари 2018 г.

По страни, най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Украйна (0,1 млн. евро) и Казахстан (0,1 млн. евро), докато тези на Русия намаляват (с 0,3 млн. евро).

За януари – февруари 2019 г. нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) възлиза на 136,7 млн. евро, при 310,8 млн. евро за януари – февруари 2018 г.

Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари – февруари 2019 г. са от Ирландия (70 млн. евро), Холандия (43,3 млн. евро) и Люксембург (33,4 млн. евро).

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина през февруари възлиза на 10,6 млн. евро, при отрицателна стойност от 1 млн. евро преди година. За януари – февруари той е на плюс с 30,8 млн. евро, при положителна стойност от 3,3 млн. евро за същия период на миналата година.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
ДФ „Земеделие“ доплати близо 76 млн. лева за площ