Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Преките инвестиции през януари намаляват с 427,5 млн. евро на годишна база

Най-много средства в страната са вложили ирландци, граждани на Люксембург и холандци, показва банковата статистика

Преките инвестиции през януари намаляват с 427,5 млн. евро на годишна база

Снимка: Архив Ройтерс

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) на България през януари 2019 г. намаляват с 427,5 млн. евро на годишна база, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). За сравнение преди година отбелязаха повишение с 228,7 млн. евро.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 556,8 млн. евро през януари 2019 г. Той е по-нисък с 515,6 млн. евро в сравнение с година по-рано, който беше на минус с 41,2 млн. евро.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 0,1 млн. евро, при положителен нетен поток от 2 млн. евро за януари 2018 г.

За януари 2019 г. нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) възлиза на 129,3 млн. евро, при 249,6 млн. евро преди година.

Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари 2019 г. са от Ирландия (69,9 млн. евро), Люксембург (24 млн. евро) и Холандия (22,4 млн. евро).

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари 2019 г. е положителен и възлиза на 20,7 млн. евро, при положителна стойност от 4,3 млн. евро преди година.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
Sakamano до: nkavrakov1982
преди 1 година
Имам чувство, че тази новина не те радва. Ти нал чакаше имотния пазар да направи "бум", че да си купиш на тънкана? Е, икономически просперитет и евтин имот едновременно не може. Трябва да се молиш за рецесия.
1
 
14
 
1
преди 1 година
Всичко намалява в България, население, инвестиции, само... Апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Левончо енд къмпани се увеличават... Време е българските граждани да си поискаме сметката...

Още от Бюджет и финанси
ЗАД „Армеец“ е любимата застрахователна компания на потребителите