IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките инвестиции в България нарастват с над 92% през януари

Близо половината от вложенията в страната ни идват от Холандия

20:20 | 21.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преките инвестиции в България през първия месец от годината нарастват с 92,1% на годишна база, като достигат 54 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

Най-големите нетни преки инвестиции в страната за януари 2017 г. са от Холандия (26,6 млн. евро, 49,2% от общия обем за периода), Малта (15,4 млн. евро, 28,6%) и Германия (11,9 млн. евро, 22,1%).

Таблица: БНБ

С отчета за февруари 2017 г. ще се направи ревизия на данните за януари 2017 г. Данните за 2016 г. и 2017 г. подлежат на ревизия и с годишните данни на Националния статистически институт (НСИ) и допълнително постъпили отчети на предприятията с чуждестранно участие, отбелязват от БНБ.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е с нетна положителна стойност от 0,1 млн. евро за януари 2017 г.. За сравнение той е бил с отрицателен размер от 38 млн. евро за януари 2016 г.

Нетните постъпления от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти намаляват със 76% до 500 хил. евро, при 2,1 млн. евро за януари 2016 г. 

По страни най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Русия, Австрия, Турция и Дания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 6
NeInvestiram
преди 7 години
Като чета написаното направо онемявам от статията. Ало ***..... От тая статия се разбира, че правителството на предишните некъдърници особено в Министерството на финансите не са успели да привлекат дори 1 милиард инвестиции (701 милиона - Да живее - умния красивия и крадливия Лукарски). Спадът е катастрофален и явно за това народа ги изгони всички. Геният Веселка съответно е написала по - горе безумното заглавие ... нарастват с 92%. И сега кво ... Да се радваме да плачем или да се смеем на некадърността на и некомпетентността Ви, която е убийствена. То и слепия вижда че положението е трагично, а Вие госпожице пишете глупости. Кво нарастване кви пет лева - прочете, че става дума за 54 милиона евро и то а цял месец. Това е безумно.... извода е няма инвестиции. Холандия - инвеститор - означава връщане на изпрани пари от подкупи на предишните - нищо повече. Да припомня става дума за България а не за Пешо то с. Чепрътница за него може би е голяма инвестиция.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още