IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превъоръжаването на Българската армия ще струва 1 млрд. лева до 2020 година

Една от целите е да се намали зависимостта от Русия, заяви военният министър Велизар Шаламанов

11:40 | 15.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Превъоръжаването на Българската армия ще струва  1 млрд. лева до 2020 година

Превъоръжаването на Българската армия ще струва  1 млрд. лева до 2020 година, заяви министърът на отбраната в служебното правителство Велизар Шаламанов пред БНТ.

Една от целите на превъоръжаването е да се намали зависимостта от  Русия, става ясно от думите на Шаламанов, който последните пет години работи в Агенцията по комуникации и информация на НАТО.

„Именно работейки в НАТО мога да ви кажа, че разходите, които ние правим за поддръжка на самолети, радари и друга техника, са много високи. Те отиват към Русия, не стимулират кооперирането на нашата индустрията със западните ни партньори и излизането на един пазар, който е най-големият оръжеен пазар – 900 милиона граждани с високи разходи за отбрана“, коментира той.

Затова Шаламанов планира с помощта на агенциите на НАТО и на ЕС да се търси и солидарност от съюзниците за намаляване на зависимостта.

„Разходите ще бъдат по-малки от това, което в момента извършваме като разходи за доставки от Русия, които са с висок риск. Лично аз считам, че имат и допълнително висок корупционен риск, който ние анализираме в Министерство на отбраната“, допълва той.

Тъй като вчера стана ясно, че България не може да си плати членския внос в НАТО и дължи 4 млн. лв. на Русия за ремонтирани двигатели на самолетите МИГ-29, военният министър поясни, че вноската в НАТО е 15 млн. лв. годишно и плащането може да се разсрочи.

За краткото време, през което ще работи служебното правителство,  Шаламанов планира да бъде приета визията „България в НАТО - 2020“. На тази основа ще започне програма по  извеждане на несвойствени дейности от Министерството на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
кефи ме как всеки, който не е съгласен с тебе комунист и даже го обвиняваш лично, че е отговорен. ***-типично по бошевишки е това. Ама малко си чел(ако въобще си чел). Иначе си зейнал с таз уста, ще кажеш, че 5 докторски титли имаш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Интересно защо преди да ни приемат в НАТО ни разоръжиха. При това ние платихме разходите по унищожението на армията си. Да бяха ни изкупили ракетите че с парите да си купим от тях аналозите им. В крайна сметка сме им съюзници! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Сганта не е предимно русофилска а националнопредателска, както виждаш не сме в ОНД. Ако бяха предимно русофили на власт за тия 20г. , едва ли щеше да се натискаме в ЕС и да сме влезли в НАТО. Това че управленския матрял са тарикати и мошеници на едро, не го бъркай с русофилия или американофилия. 20 години гледат да дойдат на власт и да си напълнят джобовете, пък баламите да си злобеят и да си ги обиждат на каквото си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
globaluser1
преди 9 години
Напускането на НАТО дава добра възможност за въоръжаване на БА, практически от нула. Името на плана България в НАТО - 2020. е подбрано много глупаво, като не се отчита вероятното разпадане на алианса преди 2020.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
"Една от целите е да се намали зависимостта от Русия, заяви военният министър Велизар Шаламанов" .......Увеличавайки зависимостта си от САЩ! Тия остарели оръжия пробутвани ни на цената на нови, ще имат нужда от сериозна поддръжка. Гаранция, че една дузина хАмериканци ще поддържат добър стандарт на живот за наша сметка. За благодарност няма да допускат хранещите ги аборигени на тяхна територия свободно дори и за разходка! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Що да не можем?Вместо да крадете 3 милиарда лева чрез корупционната черна дупка помпозно наречена "Проект за АЕЦ Белене" поне да бяхте купили ново читаво въоръжение произведено на запад.Да не споменавам колко окрадохте и чрез другите проекти като Южен Поток, Цанков Камък и т.н.Пари има достатъчно, трябва единствено да бъдат премахнати българските национални предатели и крадци (предимно русофилска ***, но не само) и всичко ще си тръгне както си му е реда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Мчи то 15 млн. вноска като не можем да платим, за какво превъоръжаване иде реч? То не ни е по джоба. Да не вземем да излезем от НАТО по причина - неплатежоспособност? От друга гледна точка, това НАТО си е еати рекетьорската организация - плащаш за да те пазят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още