IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През август лихвите по депозитите без изключение намаляха на годишна база

В сравнение с юли лихвените нива през миналия месец при част от спестяванията се запазиха, показва банковата статистика

15:50 | 27.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лихвите по депозитите по нов бизнес на фирмите и домакинствата през август намаляват без изключение на годишна база, се вижда от данните на Българска народна банка (БНБ), публикувани днес.

Наблюденията на Investor.bg показват, че в сравнение с юли повечето средни лихви на спестяванията се задържат на същите лихвени нива, като другите отбелязват незначително намаление.

Тенденцията на спад на месечна база е най-голяма при депозитите на бизнеса с договорен матуритет в евро, при които намалението е с 0,19 пр.п. През миналия месец банките са сключвали договори при тези спестявания при средна лихва от 0,02%. Преди година лихвеното ниво е било 0,08%.

Депозитите с договорен матуритет в левове имат втория най-голям месечен спад – 0,11 пр. п. и в края на август новите договори са сключвани при средна лихва от 0,06%. Преди година средното лихвено ниво е 0,18%.

Лихвени проценти по салда

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове на бизнеса през миналия месец намалява с 0,01 пр.п. До 0,01% спрямо година по-рано, а по овърнайт-депозитите в евро – с 0,02 пр.п. до -0.0015%, пресмятат в централната банка.

Спрямо август 2017 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава с 0,19 пр. п. до 0,15%, а по тези в евро – с 0,29 пр. п. до 0,14%.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)

При домакинствата на годишна база средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава с 0,02 пр.п. до 0,18%, а по тези в евро се увеличава с 0,01 пр.п. до 0,21%. В сравнение с юли средното лихвено ниво при спестяванията с договорен матуритет в левове и в евро спада с 0,01 пр.п.

 ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още