IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът обеща вето за Бюджет 2016 при недостатъчно пари за отбрана

Рекорден брой кризи са в непосредствена близост до територията на България, казва държавният глава

15:53 | 23.10.15 г. 1
Президентът обеща вето за Бюджет 2016 при недостатъчно пари за отбрана

Бюджетът за отбрана през 2016 година да бъде не по-малко от 1,33% от БВП – за това настоява президентът Росен Плевнелиев. Той държи отбраната да бъде ясно заявен приоритет на правителството през 2016 г., който да бъде подплатен с адекватно финансиране.

„Запазвам си правото да действам съгласно Конституцията и законите на страната, включително да наложа вето, ако политиците не изпълнят поетите от тях ангажименти", казва Плевнелиев в интервю за в. "Българска армия", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според него, ако бюджетът за отбрана остане същият като през 2015 г., това ще бъде крещяща политическа безотговорност и нарушение на взетите решения на Консултативния съвет за национална сигурност.

Държавният глава посочва, че световният геополитически ред драстично е променен и е налице рекорден брой кризи, много от които са в непосредствена близост до територията на България.

"В такава среда политиците трябва да действат адекватно и национално отговорно. България от пасивен трябва да стане активен член на НАТО. Членството ни в Алианса и способностите на българските въоръжени сили са единствената гаранция за сигурността на нацията и на държавата ни", категоричен е Росен Плевнелиев.

Президентът подчертава, че е налице необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация на армията.

"Именно затова на свикания от мен през април Консултативен съвет за национална сигурност решихме правителството да внесе в Народното събрание "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България", която очаквам да бъде приета спешно. На нейна основа трябва да бъде разработен нов "План за развитие на Въоръжените сили" и той да влезе в сила до края на годината", казва държавният глава.

Той отбелязва, че оперативната съвместимост със съюзниците е главен приоритет, а изпълнението на поетите съюзни ангажименти трябва да бъде гарантирано напълно и навсякъде. А реализацията на програмата изисква стабилни ресурси за изграждането на нови отбранителни способности.

Държавният глава е категоричен, че изпълнителната и законодателната власт трябва да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на средствата за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на кризисната 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Обещания? От политик? Някой вярва ли му? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още