Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Президентът сезира Конституционния съд за Бюджет 2019

Непостъпването на средства от концесията на Летище София в Сребърния фонд е конституционно неприемливо, посочва Румен Радев

Президентът сезира Конституционния съд за Бюджет 2019

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Държавният глава сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за държавния бюджет за 2019 г., които са в разрез с конституционните принципи на социалната и правовата държава, съобщават от пресслужбата на президента.

За да не забави действието на бюджетния закон от началото на 2019 г., президентът обнародва Закона за държавния бюджет на България въпреки несъгласието с някои положения в него.

Държавният глава сезира Конституционния съд за разпоредби, които засягат основни права на гражданите. Конституционното им признание изисква от законодателя да зачита техните проявления и да не отстъпва от съществуващите им гаранции, се посочва в съобщението.

Според държавния глава това задължение не е изпълнено с разпоредбите на чл. 96 и з 14, т. 1, 2, 3, б. "а" и з 15 от Закона за държавния бюджет на България за 2019 година. "Приетите с тях правила са отстъпление от принципите на социалната и правовата държава, създават неравенство пред закона и прилагането им ще доведе до противоконституционни последици".

Според президента непостъпването на средства от концесията на Летище София във Фонда за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система е конституционно неприемливо.

Правото на пенсионно осигуряване би останало просто една декларация, ако държавата не създава гаранции за неговото упражняване. Неразривната връзка между това право и задълженията на държавата изисква да се отчитат съществуващите реалности, поставящи в риск пенсионната система - неблагоприятното съотношение между работещите и пенсионерите, застаряването на населението, ниските доходи. Социалната държава трябва да приема закони, които да стабилизират тази система. Ограничаването на приходоизточниците на Фонда поставя под съмнение дългосрочното изпълнение на неговото предназначение - да гарантира стабилността на пенсионната система. Така законодателят се отклонява недопустимо от принципа на социалната държава и застрашава упражняването на едно конституционно гарантираното право на гражданите, посочва Радев в мотивите си.

В искането се оспорва и въвеждането на упражненото право на пенсия като несъвместимост със заемане на длъжност за държавен служител. Реализирането на едно конституционно право, което не влияе негативно върху безпристрастното и законосъобразно изпълнение на държавната служба в обществен интерес, не може да направи едно лице негодно да е държавен служител, смята държавният глава.

Приетата уредба създава неравно третиране в зависимост от основанието за пенсиониране и засяга придобити права, в нарушение на принципите за равенство пред закона и правовата държава. Това законодателно решение не позволява да се отчетат потребностите в различните администрации. Създава се опасност за изпълнението на публични функции, за които след задължителните според закона уволнения може да не се намерят професионално подготвени кандидати, допълва се в мотивите.

Още от мотивите може да видите тук

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
5
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Президентът ЗАЩО НЕ сезира Конституционния съд. за даването на печелившо летище на турска фирма за ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ?

Още от Бюджет и финанси
Аврамова: АПИ спря продажбата на месечни електронни винетки за превозвачите