IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха окончателно ръст на най-ниските пенсии и минималните осигурителни прагове

Бюджетът на здравната каса за 2012 г. също беше приет на второ четене в Народното събрание късно снощи

09:56 | 08.12.11 г.
Приеха окончателно ръст на най-ниските пенсии и минималните осигурителни прагове

Късно снощи парламентът прие на второ четене само някои от текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., като най-спорните текстове за пенсионната реформа останаха да бъдат гласувани днес.

Депутатите приеха окончателно увеличението на минималната пенсия. От юни 2012 г. тя се ще бъде 145 лева на месец вместо досегашните 136 лева.

Бяха приети и текстовете от бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), с които се вдигат минималните осигурителни прагове.

Социалният министър Тотю Младенов обясни, че синдикатите и работодателите са се договорили за 50 икономически дейности, при които минималните осигурителни прагове да се вдигнат средно с 6,9 на сто, а за останалите 35 икономически дейности не е постигнат компромис, затова мнозинството предлага увеличение с 4,5%.

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата за увеличаване на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари и на 2900 лева от 1 май. Според БСП с отхвърлянето на тяхното искане се облагодетелстват хората с високи заплати. От левицата смятат, че е необходимо и увеличаване на размера на осигурителните вноски, за да се покрие дефицитът в ДОО и да не се налага повишаване на възрастта за пенсиониране.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов смята, че по този начин ще се вдигне осигурителната тежест, особено за самоосигуряващите се и малките фирми. "Това е най-сериозният начин да се усили сивата икономика", посочи той и допълни, че според сините моментът е крайно неподходящ за такава мярка.

Лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че управляващите нямат ясна стратегия, както и че увеличаването на праговете ще откаже голяма част от хората от техния бизнес. 

Без продължителни дебати депутатите приеха окончателно и бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2012 г.

Той предвижда разходи и трансфери в размер на 2,6 млрд. лв. Също така залага увеличение на средствата за лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Те са в размер на 495 милиона лева.

В частта за болничната помощ е заложено увеличаване на разходите спрямо 2011 г. заради прехвърляне на финансирането на определени медицински дейности от Министерството на здравеопазването към НЗОК в размер на около 100 млн. лв.

В болничната помощ са предвидени около 57 млн. лв. за пациенти на хемодиализа. Необходимите средства за диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания са 40 млн. лв. За химиотерапия на злокачествени заболявания са предвидени 57 млн. лв.

Днес дебатите в парламента продължават с гласуването на Бюджет 2012, както и с най-спорната точка от Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за увеличаването на пенсионната възраст.

Последното предложение на управляващите за пенсионната реформа е да се повишава възрастта за пенсиониране плавно с по четири месеца на година и за трите категории труд през следващите три години.

Опозицията не одобрява тези предложения, очаква се да гласува срещу тях. Синдикатите също са категорично против предлаганите пенсионни промени и обявиха, че готвят нов национален протест, както направиха в края на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още