Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Приемането на бюджета на ЦИК прерасна в дебат „за“ или „против“ машинното гласуване

Мнозинството отхвърли искането на БСП за допълнителни 50 млн. лв., така че да се осигури възможност за електроннен вот

Приемането на бюджета на ЦИК прерасна в дебат „за“ или „против“ машинното гласуване

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджетът на Централната избирателна комисия (ЦИК) и дебатите около него нажежиха обстановката в пленарната зала. Опозицията, включително и коалиционният партньор на ГЕРБ - „Обединени патриоти“ (ОП), отправиха остри критики към управляващите за въвеждането на машинното гласуване.

Очаквано, предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители да се увеличи бюджетът на ведомството с 50 млн. лв., така че да се осигури възможност за електронно гласуване, беше отхвърлено.

Според Юлиан Ангелов от ОП е напълно възможно да се окаже, че президентският вот е бил манипулиран, защото не е имало машинно гласуване. „БСП говорят, че през следващата година ще има и предсрочни избори. Ами нека да направим четири избора в България, тогава да има и вот за държавен главва“, посочи той.

От БСП обвиниха ГЕРБ, че се страхуват да въведат машинното гласуване, защото „искат те да определят правилата“.

С машините нито спестяваме време, нито премахваме рисковия период, който да ограничи възможността за манипулация на вота, отговори председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Той посочи, че от БСП се опитват излишно да политизират казус, който е решен по съвсем друг начин.

„От опозицията трябва да си спомнят, че възложихме на ЦИК две групи дейности. Едните касаят дистанционното гласуване, а другите - машинното. Този състав на ЦИК направи два анализа, като ги изпрати на парламента. ЦИК не може, не трябва, не бива и няма смисъл да организира изпращане на машини във всяка една секция, дори тези, които са за гласуване извън България. Няма как да изпрати машина във всеки кораб. Няма смисъл подвижните секционни избирателни комисии също да бъдат оборудвани с машини. Това е изключително нецелесъобразно и по никакъв начин не помага за истината на вота“, обясни Кирилов. Той добавим, че от ГЕРБ са предложили да се обсъди отпадането на машинното гласуване само за критичната категория секции. 

Още по темата

Наложи се депутатът от ДПС Йордан Цонев да влиза в ролята на помирител и да призове от трибуната приемането на бюджета на ЦИК да не се превръща в дебат „за“ или „против“ електронното гласуване. „Смятам, че в тази зала има консенсус, че машинното гласуване трябва да бъде въведено в пълен обем. Разбира се, със съответните изключения за подвижните секции и с малък брой избиратели. Факт е, че 5 млн. лв. не стигат за машина, но и цифрите от порядъка на 50 млн. лв., каквото е предложението на БСП, също са нереални“, обясни Цонев. По думите му машинно гласуване трябва да има, трябва да бъде обезпечено, но тези неща трябва да се случат тук по възможно най-икономичния и директен път за това.

Иначе, депутатите записаха, че догодина ЦИК ще разполага с бюджет от 4,9 млн. лв. За персонал са предвидени 3,8 млн. лв., а за капиталови разходи - 200 хил. лв.

Дебатите по приемането на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2019 г. продължават и в момента.  

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Хубаво щеше да е да го приемат това но уви...

Още от Бюджет и финанси
МФ изчисли колко трябва да върне всяка партия на държавния бюджет