Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Приходите от акциз върху алкохола се увеличават с над 22%

Това е най-сериозното увеличение за периода май-октомври последните 5 години, обясняват от Агенция „Митници“

Приходите от акциз върху алкохола се увеличават с над 22%

Снимка: Pixabay

Общо приходите от акциз от алкохолни напитки (включително бира) за периода май-октомври 2021 г. се увеличават с 22,2% спрямо същия период на миналата година. Това съобщиха от Агенция „Митници“, уточнявайки, че това е най-сериозното увеличение за същия период за последните 5 години.

Според приходната администрация ръстът се дължи предимно на освободените за потребление количества и оказва влияние и на приходите от акциз в групата “Алкохол и алкохолни напитки” (тук не влизат някои слабоалкохолни напитки), които пък се повишават с 14% спрямо май-октомври миналата година и достигат до 175,6 млн. лева.

Освободените за потребление количества алкохолни напитки, за които е заплатен акциз в периода май-октомври 2021 г., са близо 118 хил. хектолитъра, което е с над 20% повече от освободеното за потребление количество през съответния период на 2020 година. 

Още по темата

За първите десет месеца на годината митническите служители са задържали над 45 хил. литра етилов алкохол и алкохолни напитки при 182 случая. Над 80% от общо задържаните количества са установени във вътрешността на страната.

От тях 11 хил. литра представляват етилов алкохол - спирт. Около 18 хил. литра, три четвърти от които бутилиран, са установени в резултат на проверки на транспортни средства, като нарушенията варират от неспазване на процедурите по Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) до липса на акцизни документи, т.е. превоз на нелегален алкохол. При два от случаите нарушенията са установени чрез Централизирана система за видеонаблюдение на Агенция „Митници“, която позволява да се осъществява видеоконтрол с отдалечен достъп на входовете и изходите на данъчните складове. 

Около 3 хил. литра, предимно бутилиран алкохол, е установен в нарушение на ЗАДС на територията на данъчни складове като констатираните случаи са с различна тежест.

Около 11 хил. литра или  24% от задържания алкохол е открит в частни имоти, най-вече в наливен вид и във връзка с данни за търговия.

От началото на годината са установени и над 4 хил. литра наливен алкохол в нерегистрирани казани, като във връзка със сезона за изваряване на ракия проверките в цялата страна продължават.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Чуждите инвестиции в България се свиват с над 46% към ноември