IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от хазарт през 2014 година ще бъдат над 135 млн. лева

Хазартните компании са коректни и ще подават данни за получени залози и изплатени печалби, смята Йордан Цонев

16:10 | 21.11.13 г.
Приходите от хазарт през 2014 година ще бъдат над 135 млн. лева

Министерството на финансите и Комисията по хазарта одобряват промените в Закона за хазарта, стана ясно от становище на институциите, прочетено по време на обсъждането на текстовете в бюджетната парламентарна комисия. В края на дискусията комисията прие на първо четене текстовете с 10 гласа „за“, седем депутати се обявиха против и един се въздържа.

Очакваните приходи в бюджета догодина са в размер на 135 млн. лева, е оценката на Министерството на финансите, спрямо около 120 млн. лева тази година  обясни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тази оценка е направена на базата на  четирима онлайн оператора. В момента има само един лицензиран онлайн оператор – регистрираният в Малта efbet.com. Още двама са подали заявления и се очаква в най-скоро време да бъдат подадени още две заявления за лицензиране на онлайн дейността.

Петкова уточни, че финансовото министерство очаква 5 млн. лева допълнително от данъците върху игралните зали и догодина ще бъдат събрани 55 млн. лева. Увеличението идва от възможността да бъдат откривани игрални зали и казина вече и в хотели с три звезди.

Вносителят на промените Йордан Цонев коментира, че те са одобрени от големите хазартни оператори. Той обясни и каква ще бъде процедурата – компаниите няма да преместят сървърите си у нас, но ще плащат налози в България върху приходите от IP-адресите от България.

Припомняме, че на 13 ноември група депутати от ДПС и „Коалиция за България“ внесоха проект за нов Закон за хазарта, който значително променя облагането на онлайн хазарта. Според текстовете операторите ще плащат еднократно такса в размер на 100 хил. лева и променлива компонента в размер на 20% от разликата между приходите и изплатените печалби и корпоративен данък в размер на 10%, както всички останали компании у нас.

От началото на тази година хазартните компании плащат данък от 15% върху оборота си.

В бюджетната комисия днес Цонев защити тези промени с мотива, че онлайн залози и в момента се извършват при големи оператори, макар и те да нямат лиценз за дейност у нас. Той допълни, че филтрирането на сайтовете не действа и данните показват ръст на залозите с 25%, като операторите непрекъснато променят своите домейни и така избягват филтрите.

Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още