IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбата на корпоративен дълг се очертава като тенденция у нас през 2017 г.

С 22% нараства средният лош дълг, потребителите задлъжняват с все по-големи суми, но предпочитат да пестят

16:36 | 14.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тенденция на пазара през 2017 година ще бъде изкупуването на корпоративни дългове, като очакваме да бъдат продадени над 1 млрд. лева задължения. Ще станем свидетели на нарастване на продадения дълг вследствие на нови ниши – обезпечени и корпоративни портфейли – вземания, които биха покачили обемите.

Това прогнозира Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), която коментира, че това ще е „изключително здравословно за банките и пазара".

Миткова съобщи, че три кредитора вече са дали заявка за продажби на корпоративен дълг.

„Готвят се нови траншове от страна на УниКредит Булбанк, Пощенска банка и обединената банка между СИБАНК и ОББ, но очакваме още сделки в корпоративния сегмент за чистене на балансите на кредитните институции от лоши кредити“, информира Милена Виденова, зам.-председател на асоциацията.

Тя обясни, че роля за това ще имат финансовите регулатори – Европейската централна банка и Българската народна банка, които увеличават надзорните си изисквания.

За изкупуване се предлагат необслужвани заеми, предоставени на различни по големина фирми, с различно просрочие и различно ниво на обезпечение. Много от кредитите са в просрочие за период много по-голям от 90 дни и не са обслужвани доста дълго време, а обезпечението понякога не покрива дълга.

                                 Близо 100% ръст в изкупените вземания

Източник: АКАБГ

Според Виденова банките ще останат двигател на пазара за несъбираеми вземания, но с намаляващи обеми и дългове за събиране.

"Най-проблемните сектори остават търговията на едро и дребно, строителството и операциите с недвижими имоти, като от тях се формира обемът на 50% от всички компании в затруднение", посочи Милена Виденова.

По думите ѝ събирането на вземанията продължава да върви бавно, като върху ситуацията оказват влияние и все още недостатъчно активните възможности за финансиране.

Статистиката на Асоциацията на колекторските агенции показва, че все по-малко българи задлъжняват, но размерът на дълга расте.

За миналата година средният дълг нараства с 22%, като единичното задължение възлиза на 912 лева при 747 лева през 2015 година, докато в предходната 2014 г. този показател е едва 485 лева.

Проучването на независимия институт за маркентингови изследвания Ипсос България, направено по поръчка на асоциацията, обхваща обработените дългове на 16 колекторски компании, които държат 75% от пазара на необслужвани задължения.

Един от изводите е, че бизнесът възлага с 66% повече поръчки на колекторските фирми.

Като цяло обаче спада обемът на задълженията, които се възлагат за събиране. От данните на статистиката се разбира, че все по-малко българи задлъжняват, но с все по-големи суми, като обясненията са, че това се дължи и на икономическата обстановка, която се подобрява.

Хората купуват повече стоки, вземат повече кредити, коментираха от асоциацията.

Най-често заеми са взети за стоки като мобилни апарати, лаптопи, а най-честият длъжник е млад човек до 30 години. Стара Загора и Благоевград са градовете с най-много длъжници. Най-малко са във Враца и Русе.

                        За какво най-често хората теглят "бърз заем"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още