Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Продължава тенденцията за спад на лихвите по депозитите и през март

Най-голямо намаление отбеляза средната лихва в новите договори за спестявания на домакинствата с договорен матуритет в евро – спадът е до 0,10%

Продължава тенденцията за спад на лихвите по депозитите и през март

Снимка: Pixabay

Лихвите по депозитите на новите договори, които фирмите и домакинствата направиха през март, намаляват без изключение на годишна и месечна база и продължават тенденцията от миналата година, става ясно от статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ).

Лихви на спестяванията на бизнеса

В централната банка отчитат, че средният лихвен процент по депозитите на фирмите с договорен матуритет в левове през март спада на годишна база с 0,04 процентни пункта до 0,02%, а по тези в евро – с 0,08 пр.п. до -0,03%. В сравнение с февруари 2020 г. средният лихвен процент по влоговете с договорен матуритет в левове намалява с 0,01 пр.п., а по тези в евро - с 0,07 пр.п.

Спад на средната лихва в депозитите на домакинствата

През миналия месец средният лихвен процент в новите договори на домакинствата с банките, които са с договорен матуритет в левове, се понижава с 0,02 пр.п. до 0,12%, а по тези в евро - с 0,06 пр.п. до 0,10%. В сравнение с февруари средната лихва по влоговете с договорен матуритет в левове нараства с 0,01 пр.п., а по тези в евро спада с 0,01 пр.п.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

Лихвени проценти по салда

При фирмите средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове през март намалява на годишна база с 0,01 пр.п. до 0,00%, а по тези в евро – с 0,01 пр.п. до -0,01%.

На месечна база средната лихва по спестяванията с договорен матуритет в левове се понижава с 0,02 пр.п. до 0,10%, а по тези в евро остава почти без промяна на ниво от 0,14%.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)

При домакинствата средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро за една година намаляват с 0,01 пр.п. до 0,01%.

При влоговете с договорен матуритет в левове и в евро средният лихвен процент спада с 0,05 пр.п. съответно до 0,21% и 0,18%. В сравнение с март 2019 г. средната лихва по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове се повишава с 0,31 пр.п. до 0,38%, а по тези в евро – с 0,57 пр.п. до 0,65%.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)

БНБ информира, че през март основният лихвен процент (ОЛП) е 0,00%, каквото беше нивото му преди година и миналия месец.

Индексът ЛЕОНИА Плюс през март e – 0,56%. За една година той намалява с 0,09 процентни пункта, а за месец нараства с 0,01 пр.п.

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция (ДЛП) през март 2020 г. е 0,15%. Той се понижава на годишна база с 0,52 пр.п., а на месечна база нараства с 0,03 пр.п.

ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО ИЗБРАНИ ИНСТРУМЕНТИ

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Лихвите по депозитите запазват тенденцията на спад и през септември