Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

"Продължаваме промяната": Предлагаме 14 мерки за справяне с кризата

Те са на стойност 2 млрд. лева и ще бъдат предложени на Коалиционния съвет

"Продължаваме промяната": Предлагаме 14 мерки за справяне с кризата

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Пакет от общо 14 мерки за справяне с кризата представи "Продължаваме промяната". Той е на стойност 2 млрд. лева, а сумата е осигурена от допълнително събрани средства в бюджета и може да се ползва, без да се нарушава бюджетната рамка, разкри на брифинг в Парламента Андрей Гюров, предава БГНЕС. 

Гюров обясни, че предложените мерки са базирани на два основни принципа. „От една страна, това, което искаме да направим, е да подпомогнем най-уязвимите групи от хора - пенсионерите и тези с ниски доходи, а от друга страна, да подпомогнем бизнеса, за да може да продължи да инвестира, да бъде мотор на икономиката“, посочи той.

По думите му мерките ще бъдат предложени на утрешния лидерски Kоалиционен съвет.

Гюров посочи, че се предлага „сериозно увеличение на пенсиите“.

„Като пример мога да дам най-малката пенсия от 370 на 450 лв. и пропорционално увеличение на останалите пенсии“, каза той.

Председателят на парламентарната група на ПП заяви, че предлагат да се вдигне максималният праг на пенсиите на 3400 лева.

„Тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли, по наше предложение", коментира той. От 1 октомври от ПП искат преизчисление на пенсиите на база на промяна на Швейцарското правило.

За работещите родители от ПП предлагат увеличение на данъчното облекчение от 450 на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. за две деца.

„Като допълнителна мярка тук е не само увеличение на това облекчение, а също и възможността тези средства да могат да се ползват на тримесечна база“, обясни Гюров.

В тази сфера на мерки е финансово компенсиране на крайните потребители на горива. „Нашето предложение е това да бъде до 50 литра потребени горива на месец“, обясни Гюров. „Предложили сме няколко различни варианта и ще видим кой механизъм на получаване на това облекчение ще бъде избран от МФ“, посочи той. На въпрос с колко стотинки на литър ще бъде, депутатът Венко Сабрутев заяви, че в момента обсъждат 25 стотинки.

Сред предложенията на ПП за микро и малкия бизнес попада увеличение на прага за регистрация на ДДС на 100 хил. лв. Освен това освобождаване от акцизи на електроенергия и природен газ, които се ползват за моторно гориво. 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
1
 
7
El Guapo до: GiRo
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ти специално е най добре въобще да не гласуваш ,щото явно си гласувал за тия *** които ни управляват днес и сега всички сърбаме твоята попара
2
 
2
 
6
GiRo до: andy
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ти явно си доста умен тролейбус. Я предложи тогава кой да е? Боко Умното? Костя Лудото? Стефчо Руското? ... Кажи кой и да гласуваме ...
1
 
5
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Единственото работещо решение е Простото и компания, да си идат вкъщи. И бебетата го разбраха що за стока е.
1
 
7
 
4
преди 1 месец
многопростоКиро, професия измамник, ! Оставка ! Кокорчо, професия измамник, ! Оставка !
3
 
1
 
3
Shadow1 до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Въпроса с режима за поставяне на соларни панели егоистично погледнат наистина изглежда като вмешателство в живота и частната собственост на гражданите, че и фирмите от страна на държавата. Но ако се направи една крачка назад и се помисли, и за отсрещната страна има аргументи и в тяхна полза, което затруднява намирането на лесно решение. Най-важния аргумент е, че някой все пак трябва да мисли и да се грижи държавата да има стабилна електропреносна мрежа, което е скъпо удоволствие, ако се махнат всички изисквания и стане дивия запад на соларните панели, може да се случи ситуация в която лятото на силното слънце всеки ще се хвали, че е независим, зимата или в облачно време ще чака енергото да му даде ток, но тока не е магия, той не се появява щом го пожелаеш, някой някъде трябва да има точни данни какви мощности могат да бъдат засегнати за да е готов с алтернативни за да не остане половин България без ток или обратното - някой някъде да не реши да връща в мрежата големи мощности и да започнат да изгарят бушони.

Още от Бюджет и финанси
Fibank спечели наградата за успешна дигитална трансформация в конкурса „Банка на годината”