Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Проектът на НЗОК 2019 - „нищо старо не е забравено, нищо ново не е открито“

Приоритет на държавата трябва е профилактиката и превенцията на заболяванията, посочи д-р Галинка Павлова, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз

гледано: 3031   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Нужна е децентрализация и либерализация на пазара на здравни услуги в България, коментиеа д-р Галинка Павлова, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

“Проектоюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предвижда рекордно висок бюджет в размер 4,350 млрд. лева, посочи д-р Павлова. – Чувствата ми са смесени, защото за бюджет 2019 може да се твърди, че „нищо старо не е забравено, нищо ново не е открито“. Имаме увеличение на финансите с около 450-490 милиона, което е положително. Бюджетът на Здравната каса обаче трябва да е инструмент за реализиране на политики. Приоритет на държавата и правителството е да се вземе превес над профилактиката, превенцията на заболяванията, ако това е свързано с по-голяма тежест на средствата за извънболнична помощ. Ние не виждаме това. Имаме съвсем скромно увеличение при общопрактикуващи лекари и специалисти", коментира лекарката.

Според нея е добре, че се предвиждат средства за разплащане към чуждите каси.

“Къде са средствата и защо няма да разплатим задълженията на българските болници обаче? Вече 6-7 от тях осъдиха НЗОК, попита риторично лекарката и заяви, че здравната система е недофинансирана. – Важно е средствата да се усвоят правилно. На фона на инфлация между 3,6% и 4% това увеличение средно от 10% за дейности всъщност няма да подпомогне системата. На практика лечебните заведения няма да имат достатъчно приходи, за да се самоиздържат и да практикуват качествено."

Д-р Павлова смята, че е взето добро решение за генеричните лекарства, за които да не се иска отстъпка, а да се търсят по-големи отстъпки за останалите лекарства.

"В същото време буди недоумение защо Народното събрание ще разрешава откриването на нови лечебни заведения. Интересно е предложението за нова комисия по медицински контрол. Вероятно има резон, ако възникне ефективност по отношение на изразходването на средствата. Към Здравната каса ще бъдат влети досега съществуващият Фонд за лечение на деца в чужбина и лечение на възрастни в чужбина. И в този аспект не съм убедена в идеята на тази промяна откъм разпределяне на средствата. Здравната каса доказа, че не може да се справи с изразходване им. Надявам се това да се промени", поясни още Галинка Павлова.

Тя е категорична, че е нужна децентрализация и либерализация на пазара на здравните услуги. Пълната демонополизация на касата в първия модел на министър Ананиев ще доведе до конкуренция на всички заинтересовани фондове. Тя ще въздейства и в посока намаляване на парите за дейности. Вторият модел задава въпроса дали застраховането да бъде задължително или доброволно. Едва 6% от българите са готови да дадат допълнителни средства, потвърди лекарката.

Повече от разговора можете да видите във видеоматериала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
4,350 млрд. лева на вятъра

Още от Бюджет и финанси
Дом на кредит или какво трябва да знаем преди да вземем жилищен заем?