IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за бюджет на НЗОК ще претърпи ремонт до второ четене

Депутатите от парламентарната здравна комисия одобриха на първо гласуване проекта на Петър Москов

13:31 | 15.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. За проекта гласуваха 9 депутати, против се обявиха 5-ма, а двама се въздържаха по време на гласуването.

Въпреки, че имаха възражения, предложеният бюджет беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, а против гласуваха народните представители от БСП и ДПС. Депутатите от Атака и АБВ се въздържаха.

От дискусията в рамките на комисията стана ясно, че гласувалите „против“ ще настояват за сериозни корекции до второ четене на проекта.

Промените ще са свързани с това да се заплаща надлимитната дейност на болниците, да се премахнат фиксираните бюджети за лечебните заведения при наличие на пръстов идентификатор, да се заложат повече пари за извънболнична помощ от резерва на Здравната каса.

Още в началото на заседанието министърът на здравеопазването Петър Москов определи проектобюджета като балансиран и изпълним, гарантиращ устойчивост на болничното здравеопазване и на системата като цяло.

В бюджета на НЗОК за 2017 г. са заложени приходи и трансфери за 3,452 млрд. лв., като здравноосигурителните приходи са в размер на 3,413 млрд. лв. От тях 2,279 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,134 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Разчетените средства за здравноосигурителни вноски са със 158 млн. лв. повече в сравнение с 2016 г. За неданъчни приходи са предвидени 15 млн. лв., като са с 450 хил. лв. повече спрямо заложените през 2016 г. 

Според приетите текстове за медицински дейности отиват 1,9 млрд. лв., като за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 200 млн. лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ - 211 млн. лв., за медико-диагностична дейност – 77 млн. лв., а за болнична медицинска помощ – 1,4 млрд. лв.

За дентални дейности са предвидени 147 млн. лв.

За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са заложени 878 млн. лв. В това влизат здравноосигурителните плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната, за които са предвидени 573 млн. лв. За лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги, са предвидени 225 млн. лв. За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, се залагат 80 млн. лв.

В сферата на първичната извънболнична медицинска помощ средствата са увеличени с 11% спрямо миналата година, а по отношение на специализираната извънболнична медицинска помощ увеличението е почти 5% спрямо миналата година. За медико-диагностичната дейност се планира увеличение с над 7 млн. лв. спрямо миналата година.

Очаква се хоспитализациите по клинични пътеки да са 2 млн., а по клинични и амбулаторни процедури да са 1,2 млн. Предвижда се заложените средства да бъдат увеличени в хода на 2017 г. с допълнителни средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

В сферата на денталната помощ се предвижда да се осигури изпълнение на третата дейност за лица над 18-годишна възраст.

В областта на лекарствените продукти догодина средствата също ще бъдат увеличени с допълнителни средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Резервът на Здравната каса за 2017 г. се предвижда да бъде в размер на 341 млн. лв. Средствата са с 24,7 млн. лв. повече от тази година.

Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев поиска повече средства за болнична помощ и възрази срещу заложенитеограничения в разходването на средства от резерва. Разпоредбата предвижда 90% от парите в резерва на касата да се отпускат за лекарства и болници догодина, но не и за извънболнична помощ. Съсловната организация ще настоява за промени на разпоредбата до второ четене.

Лекарският съюз възрази и срещу друг спорен момент в проектобюджета - да се прекратява договор на болниците с касата при установяване на извършени, но неотчетени дейности след проверките.

Българският зъболекарски съюз изцяло подкрепи предложения бюджет заради гарантираната трета дейност в пакета за възрастни. Българският фармацевтичен съюз (БФС) също одобри документа.

Сдружението на общинските болници се обяви срещу предложението Надзорният съвет на НЗОК да залага лимити за болницитe при условие, че вече е в сила пръстовият идентификатор.

Сдружението на личните лекари отново поиска държавата да плаща пълния размер на потребителската такса за пациентите, които осигурява – деца, пенсионери, студенти и други.

Председателят на комисията Даниела Дариткова защити позицията на ГЕРБ по проекта за бюджет на Здравната каса, посочвайки, че групата ще подкрепи предложената план-сметка на първо четене, въпреки множеството неточности от правен и технически характер, както и противоречащи си разпоредби.

От ГЕРБ адмирираха заложеното увеличение на разходната част, но възразиха срещу предложението 90 на сто от резерва да отива за лекарства и болници, а не и за извънболнична помощ. По думите на Дариткова това ще лиши пациентите от възможност за допълнително финансиране, заради което тя ще настоява за промяна до второ четене.

Депутатът от БСП Емил Райнов възрази срещу предлагания проект за бюджет на НЗОК и обяви, че партията няма да го подкрепи в този вид. По думите му увеличените разходи за поредна година не са обвързани с видимо подобряване на здравния статус на населението. Той изтъкна, че при наличие на пръстов идентификатор да се слагат лимити за болниците е безсмислено.

Райнов обвини здравния министър, че е „взел НЗОК на ръчно управление“ и че това е „бюджет на Петър Москов за Здравната каса“. Според него приходната част на бюджета е подценена и трябва да бъде пренаписана.

Райнов посочи, че БСП не подкрепя проекта заради липсата на реални политики, ограничаване на достъпа на пациентите до здравна помощ, увеличаването на личните разходи за здраве, както и липсата на прозрачни механизми за контрол.

Според ДПС бюджетът не е балансиран. Депутатът от партията Хасан Адемов не е очарован от увеличените разходи, тъй като те не са обвързани с реален ефект. Депутатът отново напомни, че е време за кардинални реформи, а истинската промяна може да дойде само след демонополизация на НЗОК.

В заключението си пред депутатите от комисията здравният министър Петър Москов защити предложението си за санкциониране на болница чрез прекратяване на договор, като посочи, че това ще става при доказване, че дейността не е трябвало да бъде извършена, но е извършена.

По думите на Москов кабинетът застава зад този бюджет и настоява, че не е възможна по-висока приходна част, както твърди опозицията.

Според Москов увеличената разходна част е голямото предимство на предлагания бюджет. По думите му парите за лечение трябва да растат, като се търси ефективност при разходването им.

Москов призова депутатите да подкрепят проекта, който „предлага нещо по-добро от миналата година“.

Проектобюджеетът на НЗОК ще бъде разгледан на първо четене в пленарна зала в края на седмицата. Депутатът от ДПС Хасан Адемов каза пред народните представители в комисията, че не е драма, ако той не бъде приет, и няма опасност българските граждани да останат без лечение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още