IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Минасян: Бюджетът за 2019 г. е на наложеното статукво

Според икономиста в бюджета няма планирани действия за намаляване на социалното неравенств

08:45 | 25.10.18 г. 6
Проф. Минасян: Бюджетът за 2019 г. е на наложеното статукво

Проектобюджетът на Министерството на финансите за 2019 г. е бюджет на наложеното статукво. В него няма поети рискове, няма планирани действия за намаляване на социалното неравенство, както и няма никакъв опит за решаване на икономическите проблеми на страната. Това каза проф. Гарабед Минасян, икономист, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Минасян посочи, че заложените суми за увеличение в образователния сектор, здравеопазването, социалната сфера, както и тези за модернизацията на въоръжението са „впечатляващи“, но все пак водещо според него остава сравнението ни с останалите страни членки на Европейския съюз (ЕС).

„Има редица истини, които не се изказват и не се коментират в държавния бюджет – една от тях е дистанцията между нашата страна и останалите държави членки на ЕС. Тя се измерва с БВП, произведен на глава от населението. През 2017 г. у нас той е възлизал на 7 хил. евро на човек, а средно за европейското равнище е някъде около 30 хил. Според макроикономическата прогноза темпът на ръст на БВП в ЕС ще е около 2% годишно, а нашият – около 3,7%. Това ще рече, че България ще продължи да затъва в блатото на европейската бедност“, каза икономистът.

Според госта от съществено значение е изтичането на български капитал в чужбина. Той посочи, че само за първите 8 месеца на 2018 г. българският капитал извън страната е 3,1 млрд. долара – колкото за цялата минала година. Минасян коментира, че капиталите са изнесени във вид на преки инвестиции – предимно чрез участие в закупуването на акции на европейските капиталови пазари.

„Въпросът е в това, че като се оцени доходността на българския капитал в чужбина величината е символична – около 1%. Където и да инвестираш в България и в каквото и да избереш да го направиш, винаги доходността ще бъде от порядъка на между 4 и 5%. Това ще рече, че има изтичане на капитал, който не търси по-висока доходност, а просто не иска да бъде инвестиран у нас“.

Минасян смята, че решението на проблема може да бъде намерено чрез мерки на Министерството на финансите. Според него те могат да се състоят в имитиране на външен дълг, който да бъде използван за публични дългосрочни инвестиции. Така свободните капитали у нас ще бъдат привлечени, смята гостът.

Икономистът коментира и равнището лихвените проценти в страната, като посочи, че тези по краткосрочните заеми превишават дългосрочните, а дистанцията между тях не спира да расте.

„Липсва търсене и активност при дългосрочните инвестиции. Изглежда краткосрочните заеми са далеч по-търсени, само че те не променят икономическото бъдеще на една страна“, заяви той.

Друг проблем е и образованието според Минасян. Той смята, че то подготвя много хора, на които просто дава дипломи, но недостатъчно такива, които да разбират и анализират ситуацията.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Вместо ръст да се чете "риск". Просто рискът в България не си заслужава трите процента отгоре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
По принцип по-ниската доходност се отъждествява и с по-нисък ръст и с липса на инвестиционни възможности. Това, че може да инвестираш в каквото си искаш в България и то ще ти носи 4-5% доходност е малко измислено. В България няма в какво да се инвестира кой знае какво. Просто в България капацитетът е малък, да не кажа нищожен."Това ще рече, че има изтичане на капитал, който не търси по-висока доходност, а просто не иска да бъде инвестиран у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
tuti fruti
преди 5 години
емитиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 5 години
колкото пъти съм го слушал толкова пъти съм оставал в ступор как може да стане професор... въпреки че знам как ставаха тия неща там..."Според него те могат да се състоят в имитиране на външен дълг, който да бъде използван за публични дългосрочни инвестиции."Без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 5 години
'Друг проблем е и образованието според Минасян. Той смята, че то подготвя много хора, на които просто дава дипломи, но недостатъчно такива, които да разбират и анализират ситуацията.'30-40% от завършилите не могат да пишат, Гарабед говори за анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 5 години
Да бе, статукво.Вдигат данъците на колите точно на хората, подали глава над водата да глътнат въздух.Под предлога за екологията, разбира се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още